"Явлениeто на всемирния прогрес" - първият трамвай тръгва по Витошка през 1901 г.



Първият трамвай в София е пуснат в движение през януари 1901 година, а идеята да има такъв тип транспорт се породила десетилелие преди това, когато общината отдава на концесия построяването на трамвайни линии на дружества от Франция и Белгия. Пъвоначално пътниците са обслужвани от 25 мотриси и 10 ремаркета - двуосни, с дървена каросерия, които са се движили по 6 маршрута с обща дължина 23 км.

Станали символи на урбанизирани град, трамваите са посрещнати с възторг от всички жителили на София, която преди век е приличала на голямо ориенталско село. Тогава кварталите "Княжево", "Подуяне" и "Красно село" са били просто околни села, но по-късно са присъединени и сега се водят едни от най-старите части на столицата.

Вестник от онова време описва събитието така: "Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес - първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица. Грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка".

През 1908 г. София получава за пръв път шест големи четириосни мотриси. Столичани започват да наричат тези машини галено "цепелините". Три от тях са унищожени при бомбардировките през 1944 г., но другите остават на вярна служба чак до 1976 г.

Между 1924-а и 1931 г. са доставени над 70 мотриси и 40 ремаркета към тях от различни европейски производители, сред които световни марки като "Сименс" и МАН.

По проект на инж. Теодосий Кардалев, началник на Ремонтната работилница, от стари и бракувани части са построени 12 трамвайни ремаркета. Те се водят летен тип - с решетъчни вратички и без стъкла. Стават известни като "Кардалевите ремаркета".

През 1936 г. в същата работилница започва производството на мотриси. Първите шест са взаимствани от стар модел на "Сименс", но са с удължен кош и увеличена мощност на двигателите.

По време на Втората световна война трамваите са само българско производство. През 1951 г. се появяват модерните за времето си мотриси "Република". След това Трамвайният завод-София пуска два нови модела трамваи - "Комсомолец" през 1959 г. и "Космонавт" през 1961 г. От средата на 60-те години започва производството на серия с нова концепция под марката "София". От базовия модел по-късно се появяват "София-70" и "София-100", които са посветени на 100-годишнината от обявяване на София за столица.



Източник: Кмета





Коментари

горе