Единственият подводен параклис в Европа очаква първите младоженци



Малка яхта акостира в красивата местност Крокодилите край Приморско, за да качи на борда си двойка влюбени, които всеки момент ще минат под венчилото. Те обаче няма да отплават на романтично пътешествие, а ще се гмурнат на 6-7 метра дълбочина в морето, за да си разменят халките в единствения в Европа подводен параклис "Св. Николай Чудотворец". Влюбените ще се врекат във вярност пред иконата на светеца и ще пият шампанско под вода. А на брега ще опитат екзотични плодове и морски дарове.

Това вълнуващо преживяване очаква смела двойка от Стара Загора, която е проявила интерес към подводна сватба през юни, пише в. "168 часа".

Новината разкрива дайв мастерът Ирена Бадалова, която е основно действащо лице в брачната подводна церемония. Дамата е председател на общинския водолазен клуб в Приморско и един от създателите на подводния параклис, заедно с Тодор Попов, собственик на водолазен център "Посейдон".

Неговият син Иво и дъщерята на Ирена Михаела също са сертифицирани водолази и през лятото обучават туристи. Младежите са и основни фигури в организирането на подводни ритуали и сватби край морето.
"Миналото лято на сватба на Южния плаж в Приморско, която организирахме, дъщеря ми изскочи от морето облечена като русалка с пръстените на младоженците. Беше много атрактивно, защото тя нямаше водолазна екипировка. Долу, на дъното, Иво я обдишваше, докато изчакваха момента с пръстените", разказва Ирена. Тя бе единствената жена, която на Великден се гмурна ритуално до параклиса заедно с 13 мъже.

Под вода водолазите пиха шампанско и се бориха с яйца, но преди това празничната трапеза бе осветена на брега от отец Гавраил.

"Когато спускането под вода е ритуално, то не е просто гмуркане, а нещо много по-специално", споделя Ирена, която по професия е проектант.

За нетрадиционното посрещане на Христовото Воскресение в Приморско пристигнаха любители на дайвинга от цялата страна.

Първият в Европа подводен параклис "Свети Николай Чудотворец" бе открит през юни 2013 г. Иконите са положени под вода в акваторията на Приморско, южно от Маслен нос.

Намира се на шест метра дълбочина и е изграден от четири водоустойчиви плочи. На едната е образът на свети Николай - покровителят на рибарите и мореплавателите, а другата представлява олтар със свещник и метален кръст. На третата плоча има християнски надпис, а на четвъртата - поздравът "За равен брой", който водолазите си разменят като пожелание за безаварийно гмуркане. Същият текст е изписан и на плоча на брега, която указва къде се намира параклисът.

"Когато Тодор сподели идеята си за подводен параклис първата ми мисъл беше кой ще е най-подходящият материал за изработването на иконите, за да са устойчиви. Използвах бетон и арматура. Отец Гавраил от Приморско ни "вкара" в православния канон.

Не съм експериментирал много с иконата на Св. Николай, но си позволих да го направя малко по-млад, отколкото го изографисват обикновено. Поставих бронзови орнаменти на главата и благославящата му ръка. Радвам се, че след всичките катастрофални зимни бури, които преживяхме през последните две години, параклисът не е мръднал", споделя скулптурът Никола Диков. Той все още не се е гмурнал до творението си, за да го види на живо, но непрекъснато гледа видео, заснето от водолазите при всяко гмуркане.

А ритуални гмуркания в подводния параклис има през цялата година. Въпреки студа и ледените води, водолази от Приморско почетоха светеца и на Никулден, 6 декември.



Източник: utre





Коментари

горе