Парад на ретро автомобили разнообрази деня на русенци



Близо 70 стари автомобила от България и Румъния пристигнаха тази сутрин в Русе, за да участват в първия по рода си Парад на ретро автомобилите. Най-старите коли са от Русе и Шумен – "Мерцедес" и "Студебейкър" от 1927 година, а музеят на "Форд" извади специално за случая реставриран напълно автомобил от 1930 г., предаде БГНЕС.

Колекционерите бяха докарали колите си още рано сутринта и веднага бяха заобиколени от множество зрители, които искаха да се снимат с уникалните машини. Сред тях има коли от Русе, Варна, Бургас, София, Пловдив, Павликени, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград, Дулово, Силистра, както и двайсетина автомобила от Румъния. Много голям интерес предизвикаха кабриолетите, както и соц автомобилите, сред които се открояваха членовете на клуб "Трабант".

Собствениците на колите разказаха интересни истории – някои от редките автомобили са спасени от бунището, където са били изхвърлени за скрап, други се предават от баща на син в семейството няколко десетилетия. Всички са единодушни, че удоволствието да седнеш зад волана на такава кола не може да се сравни с нищо друго. Хобито е скъпо, но си струва да го практикуваш.

В рамките на парада се организира шествие по централните русенски улици, след което през целия ден ретро автомобилите са на разположение на публиката. Ще има и специални награди за участниците в шоуто.

Организатор на събитието е фондация "Русе – град на свободния дух", а патрон на събитието е кметът Пламен Стоилов. Амбицията е ретро парадът да стане ежегоден и да се превърне в събитие за България и Румъния, като същевременно обедини в клуб русенските колекционери и реставратори.



Източник: Актуално





Коментари

горе