Възраждат свети места около Перник



Инициатива да се възродят свети места около Перник поде етнологът Цветана Манова. С младежи от традиционната археологическа експедиция „Кракра" миналото лято в района на пернишкия квартал „Радина чешма" е засаден дъб на мястото на вековно дърво, което събирало местните на големите християнски празници. Ако дъбчето не е оцеляло, то отново ще бъде засадено тази година. За това лято е и намерението да се издигне кръст на местността Каменна могила в района на „Тева".

Идеята на етнологът се основава на съществувала до 60-те години на миналия век традиция младежи от Перник да обикалят с литийно шествие границите на селището Перник по светите му места. Те тръгвали от местността „Св. Спас" в подножието на среновековната крепост Перник, спирали при старата черква „Свети Георги", после продължавали по склона на Голо Бърдо до оброка на св. Неделя в днешния квартал „Ралица".

От там отивали до Каменна могила, където имало голям кръст и после стигали до святото дърво на Радина чешма, за да се върнат на Църквето под крепостта. И понеже за перничани храмът на св. Йоан Рилски бил нов и на „дошляците", както наричали пришълците към мините, те го подминавали. Литията обикаляла свети места на празника на св.св. Константин и Елена и навсякъде хората от махалите посрещали младежите с пити и благословено ястие, което се раздавало като курбан.



Източник: Стандарт





Коментари

горе