Предприемачество в България: Мисията е възможна



Предприемачеството е страст за Ивайло Христов. Занимава се с програмиране и софтуер, преподавател е в Софийския университет и помага на стартиращи бизнеси в IT сектора. „Желанието да се занимавам с бизнес се събуди още докато бях много малък. Може би на 10-12 години. Винаги съм знаел, че искам да направя нещо свое, искам да направя собствен бизнес”, каза той в "Тази събота" по bTV.Първият си бизнес Ивайло стартира през 2008 година - основател е на българо-датска софтуерна компания. Всичко започва със скица върху няколко салфетки и капитал от 2 хиляди лева. Няколко години по-късно, компанията му е избрана за една от 100-те най-иновативни и обещаващи компании в Европа.

„В момента работя над третата си компания... Не мога да кажа точно с какво се занимава компанията, освен че е IT решение – не защото е някаква тайна; работим над това да революционизираме придвижването”, леко открехва завесата той.

Пътят към успеха обаче започва още в университета. Иво е един от първите студенти, участвали в програмата "Учебна компания за студенти" на Джуниър ачийвмънт.

„Концепцията на учебната компания беше за няколко месеца да се развие продукт, пазар, продажби и след това да ликвидираме тази компания. Затова ние избрахме да направим нещо малко, за да преминем целия цикъл. Направихме една брошурка с карта, в която има разписание на всички маршрутки в София”, спомня си той. Излезли на 400% печалба.

Иво се сблъсква с всички трудности на предприемачеството у нас. Но не се отказва от мечтата си за собствен бизнес: „Всъщност истинските предприемачи си личат по това, че когато има някоя трудност те не се отказват, а намират начин. Дали ще е да заобиколят, да прескочат или просто да минат през трудността - но това е едно от важните качества на хората, които успяват в този бизнес”.
За 7 години, през програмата "Учебна компания" са преминали над 3000 студенти.

„Те откриват във всеки един от себе си е, че те могат и са много добри в нещо, което е различно от специалността, която учат. Провокирани са да излязат с някаква своя идея. Предприемачеството всъщност означава това - да стартираш от една добра идея и тя да се превърне в бизнес”, смята изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт Милена Стойчева.

За да бъде успешно обучението, студентите учат в реална работна среда. А техни ментори са едни от най-успешните предприемачи у нас.

„Да се работи с млади хора е изключително удоволствие. Удоволствие е да ги чуваш как мислят, да чуваш нови идеи, за които ти не си се сещал, независимо от колко години си в бизнеса. Но от друга страна е предизвикателство, защото твоята цел е да дадеш посока, да дадеш визия, без задължително да даваш пътя стъпка по стъпка”, казва директорът „Човешки ресурси” в Кока-Кола ХБК България Ани Габровска.

Тя дава пример с личния си опит, но подчертава, че има неща в бизнеса, през които младите хора трябва да минат сами.

Да изпитваш удоволствие от това, което правиш е тайната на успеха за Ани Габровска: „Да бъдат себе си, да бъдат отговорни, да бъдат отворени към света. Такива, каквито ние искаме те да бъдат. Защото вярваме, че младите хора не са просто бъдещето, това е едно клише, но за нас те са това, което ще се случи в компанията следващите години”.

А зад всеки успех се крият смели мечти и...една добра идея.
 



Източник: Блиц





Коментари

горе