Отварят църква паметник в Арбанаси на храмовия празник след половин век



Арбанашкият храм "Св.Георги", който бе затворен за посетители близо половин век, отваря врати на храмовия си празник. В двора на подновената църква паметник от 17-ти век, по стара българска традиция ще бъдат вързани гергьовски люлки. Фотоси ще разказват историята на светинята през годините. Тържеството е подготвено от кметството и читалището в архитектурния резерват.

Храмът "Св.Георги", който е паметник на културата, беше изцяло обновен от Министерство на културата с европейски средства в размер на над 920 хиляди лв..Реставрацията на великолепната стенописна украса от края на XVII и началото на XVIII век беше най-голямото предизвикателство за специалистите.

Фреските били свалени през 1971 г. от италианския реставратор Серджо Пигацини. Тогава намеренията били те да бъдат върнати облатно след архитектурното укрепване на сградата. Проектът обаче пропаднал, а в продължение на близо 40 години уникалните образци на възрожденската живопис се съхранявали в насипно състояние под течащ покрив. Сега на оригиналните си места са върнати около 80% от оцелелите стенописи.

На сградата е извършен основен ремонт, възстановени са 800 кв.м пътеки в църковния двор, както и масивните каменни зидове, които опасват имота.
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов е убеден, че с отварянето на поредния уникален храм ще се удължи престоят на туристите в Арбанаси през новия сезон.



Източник: 24 часа





Коментари

горе