Хераклея Синтика – изгубеният древен град край Рупите



Археолозите и учените дълго търсели древния град Хераклея Синтика, докато през 2002 г. не открили, че се намира съвсем близо до Рупите.

Античният град Хераклея Синтика е място, което заслужава да включите в списъка си с дестинации. Намира се на 2 км от местността Рупите, в подножието на угасналия вулкан Кожух. За разлика от много други древни сгради и градове, които са възстановени според представите на археолозите и историците, в Хераклея Синтика всичко е оригинал и ще го видите такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и запечатват, нищо не се достроява и добавя. Това означава, че кракът ви може да стъпи на уличен камък на достолепната възраст от 2300 г. Можете да се разходите по улиците, по които са всеки ден са минавали древните синти (тракийско племе), римляни, елини, македонци, азиатци, че дори и келти. Хераклея Синтика е бил космополитен за времето си град, чиито обитатели са идвали от близки и далечни земи.

Когато градът е завладян от Филип Македонски, който назначава за негов управител любимия си син Александър Македонски. От тази си позиция Александър прави първите си големи военни походи.

Според археолозите площта на града, който е скрит под възвишение, е около 10 кв.км. Представете си оживения център с прави улици, канализация, дюкяни на занаятчии, магазини, а в покрайнините – няколко крайградски вили и крепостни стени. Археолозите вече са разкрили работилница за театрални маски и теракотени предмети – с всичките й нужни инструменти и калъпи (които можете да видите в историческия музей в Петрич).

За района на Хераклея Синтика пише още Омир в „Илиада“ и „Одисея“, самият град пък е споменат от редица древни автори. Основен проблем в археологията обаче е да се установи местоположението на древните градове. Мистерията се разплита през 2002 г., когато иманяри са хванати в крачка, докато опитват да отмъкнат плоча с надпис от 308 г. Оказва се, че плочата е съдържа послание на император Галерий към жителите на Хераклея Синтика. Допреди това учените са смятали, че останките край Рупите са от древния град Петра, в който са живели тракийското племе меди.

И така един изгубен град се появява отново, повече от 1400 години, след като е изоставен и забравен. Защо е напуснат от жителите си – все още е загадка.

Ако очаквате в Хераклея Синтика да видите нещо грандиозно като Помпей, ще трябва да почакате. Разкопаването на града е още в началната си фаза. На няколко места можете да надникнете какво е разкрито до момента, а ако на място работят археолози, те с радост ще ви разкажат интересни неща. Има и няколко информационни табели. Учените, които работят в Хераклея Синтика, смятат, че е много вероятно с разкопките да излязат цели запазени сгради, като античната Вила Армира край Ивайловград, например. Дали ще е така, времето ще покаже.

Полезна информация: (актуална към януари 2014 г.) Към Хераклея Синтика води черен път встрани от храма на Ванга в местността Рупите, както и черен път, който тръгва от село Рупите. Пътят е в доста лошо състояние – по-добре изминете последните километър-два пеш или използвайте високопроходим автомобил. Бихте могли да се обадите в историческия музей в Петрич и да се поинтересувате дали можете да разгледате древния град с екскурзовод (тел. 0745/2 30 92)



Източник: СВОБОДНО СЛОВО





Коментари

горе