Приключва реставрацията на Шуменската крепост



До седмица трябва да завърши основната работа по реставрацията на Шуменската крепост. Срокът за предаване на обекта е в четвъртък 28 май.

Възстановяването на средновековния град е по мащабния проект “Оттука започва България”, който включва още Мадарския конник, паметник “Създатели на българската държава” и обновяване на къщите от възрожденската улица на Шумен.

По крепостта се извършва реставрация и консервация и преместване и обновяване на посетителския център. Вече е възстановена северната стена, участък с дължина около 200 метра е надграден до височина 1-2 метра и така е очертан контурът на крепостта. Входът на крепостта също е доизграден. На него е поставена нова дървена порта с ковано желязо. Направена е туристическа алея с парапети, която стига до Владетелския дворец, където посетителите ще могат да разгледат водохранилището.Посетителският център ще бъде преместен в съществуващата хижа, но има проблеми с изграждането на канализацията и водопровода, което забавя работата.  

От следващата седмица строителни дейности вътре в района на крепостта няма да се извършват, тъй като водопроводът ще минава извън територията й. Така че туристите ще могат спокойно да разглеждат реставрирания обект. След завършването на посетителския център, там ще бъде преместен музеят.

Групите, които посещават крепостта ще отиват там, след като я обходят и ще им бъде прожектиран филм за средновековното укрепление. Идеята е специалистите от музея да подготвят и нови интересни беседи за обновените маршрути. Според уредника на музея Светослав Станев тук има много какво да се види, върху 32 дка площ има останки от 6 исторически епохи. Входът за посетителите е 3 лв. за студенти и ученици – 1 лв. Беседата на български език е 10 лв., а на английски и руски език- 15 лв. Работното време на Историко-археологическия резерват “Шуменска крепост” е от 9 до 19 часа, без почивен ден.

 



Източник: Кмета





Коментари

горе