Безпрецедентен успех за България: Изба "Братя Минкови" извоюва...



Поредния успех на изба „Братя Минкови“ в Брюксел нареди България между ключовите играчи на световния винен пазар, коментираха водещи енолози. Непосредствено след като страната бе избрана за следващ домакин на Concours Mondial de Bruxelles, невероятните вина от лозята на Карнобат извоюваха два златни медала в престижния форум. Високите отличия бяха присъдени за елегантния Ризлинг Le Photographe и за изисканото Каберне Совиньон Minkov Brothers.

Броени дни по-рано, отново в сърцето на Европа, изключителната Сира Le Photographe спечели за избата още един златен медал и петзвезден Сертификат за качество, този път в признатата от Европейския съюз надпревара International Wine Contest. Така тястана единственото българско вино,намерило място в Световната класация за висококачествени напитки на Международния институт Monde Selection, който организира конкурса. Водещи членове на журито разказаха, че наградите от International Wine Contest са съизмерими с гурме-класацията Мишлен, ето защо Сертификатът за качество, съпътстващ златните медали, често е наричан „петзвезден“. Със сребро за неповторимата хармония от вкусове и аромати бе отличен и впечатляващият червен сорт Пино Ноар Le Photographe.

            Признанието и наградите, извоювани от „Братя Минкови“ в Брюксел са без аналог. За седемте години, в които участва на Concours Mondial de Bruxelles, избата печели седем златни медала и още четири сребърни. Това е доказателство, че вината създадени от лозята на Карнобат са се утвърдили като фаворити на глобалната винената общност, припомнят познавачи. Елитният форум е барометър за жизнеността на световната индустрия, а фактът че български вина трайно присъстват сред златните медалисти говори, че страната ни заслужено е спечелила домакинството на конкурса, разказаха дегустаторите, позлатили изба „Братя Минкови“.

            Те припомниха, че през далечната 1894 г., 122 години преди форумът да гостува у нас, отново в Брюксел вино от Карнобатските лозя поставя България на световната винена карта, печелейки първия за страната златен медал. Любопитна подробност е, че именно Concours Mondial de Bruxelles присъжда на изба „Братя Минкови“ първия златен медал в най-новата й история през 2008 г. Отличието е за Minkov Brothers Chardonnay, което през следващите години носи на страната нови три престижни брюкселски приза. Така получава званието „Най-награждаваното родно вино“ и получава висока оценка лично от германския канцлер Ангела Меркел, която при визитата си у нас през 2010 г остава очарована от дълбокият му и комплексен аромат.

 

ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИСТИ

 

Minkov Brothers Cabernet Sauvignion

Сортът Каберне Совиньон, отгледан в Карнобатските лозя, е носител на Златен медал от престижното изложение Vinalies Internationales – Франция. Най-авторитетните европейски енолози обявиха, че са очаровани да открият във вино от този сорт пикантните и екзотични аромати на шоколад, мускус и ванилия. Уханието се дължи на богатите и плодородни канелени горски почви, върху които са засадени масивите на „Братя Минкови“. Заедно с мекия климат, оптимално слънчево греене и нископланинският ридов релеф, те създават перфектния тероар за отглеждане на класическия винен сорт. За да се извлекат уникалните аромати, то е оставено да престои с ципата петнадесет денонощия. Чрез тази автентична технология се постига наситения и силен тъмночервен цвят, впечатлил журито на конкурса.

Le Photographe Rheinriesling

Виното е сред 10-те победители в глобалната класация Winestars World Prowein в Дюселдорф. За засаждането на величествения винен сорт Ризлинг Изба „Братя Минкови“ подбра великолепен масив в местността Терзийски Баир. Почвите в този регион придават на виното неподражаемите минерални аромати. Във вкуса му се откриват нюанси на ябълка, праскова и мед, а цветът е красив, наситен и блестящ. Интензивните му зеленикави отблясъци отлично хармонират с добре изразената свежест. Le Photographe Rheinriesling е истинско предизвикателство за колекционерите, защото е сред малкото бели вина, притежаващи потенциал за стареене в бутилка от 5 до 15 години.

 

Le Photographe Syrah

Още с излизането си на пазара през 2013 г., невероятната Сира, отгледана в  лозята на избата, нареди България на четвърто място в световния Топ 10 сред най-добрите винопроизводители в авторитетния френски конкурс Alliance du Monde.  Сирата на „Братя Минкови“ е великолепен пример за вино, чието качество е постигнато единствено благодарение на природните дадености в плодородния регион, а технологичната намеса е минимална.

Le Photographe Pinot Noir

Уникалният тероар на района на Карнобат създава условия за разгръщане на характерните деликатни аромати на вината от сорта Пино Ноар с комбинация от червена череша и трюфел. Гроздето се бере на ръка малко след полунощ в средата на месец септември. При нощен гроздобер чепките са хладни и по естествен път,  при ниска температура се запазва целостта на гроздовите зърна, което е задължително условие за да се извлекат невероятните им ухания. След това Le Photographe Pinot Noir отлежава в бъчви, които в продължение на 24 месеца се съхраняват в специално прокопани тунели в хълма под винарната.



Източник: Марица





Коментари

горе