Местан: Гавазин на властта ме е глобил с 681 лв. - годината на основаване на България



Лидерът на ДПС размаха 11 акта, съставени на него и съпартийците му за предизборна агитация на чужд език СНИМКА: Ненко Станев

"Забраната да се агитира на чужд език освен официалния противоречи на Конституцията на Република България и на ратифицираните международни закони". Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Джебел, където участва във възпоменателен митинг, посветен на 26-годишнината от масовите протести срещу тоталитарната власт в района. Политикът  размаха от трибуната 11 акта, наложени на него и негови съпартийци за предизборна агитация на чужд език.

"Това се случва в демократична България 8 години след приемането й в Европейския съюз и означава, че имаме да извървим много дълъг път, за да достигнем европейските стандарти за правата на човека", каза Местан. Той допълни, че всички актове са с максимален размер от 2 000 лева.

"Един гавазин на властта е наложил глоба от 681 лева. 681-а е годината на основаване на България. С тази особена гавра областният управител все едно ми казва: Внимавай, това е нашата държава. Ти тук си чужденец, налагам ти глобата за да ти кажа, че ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си", заяви Местан, а думите му бяха посрещания с бурни освирквания от площада, след което последваха скандирания "ДПС" и "Яшасън" /Да живее/. Според Местан се правели внушения, че ако се разреши агитацията на майчин език, това ще застраши националната сигурност.

"Правят се внушенията, че това крие риск събитията от Западните Балкани да се случат и в България. Това е дълбоко непознаване на същността на българския етнически модел и на най-отговорната, национална и патриотична партия - ДПС", заяви Местан.

Лидерът на ДПС си тръгна от минтинга в Джебел преди края му, за да се яви лично в районния съд в Момчилград, пред който обжалва глоба от 2000 лева. Тя му е наложена за предизборна агитация на чужд език през 2014 година по време на митинг в кирковското село Подкова.

"Като член на Европейския съюз България е ратифицирала хартата за основните права на човека и основните свободи. Актовете и последвалите наказателни постановления трябва да бъдат отменени, защото са издадени в нарушения на конституцията и на международните договори", заяви Местан. На 3 пъти той се опита да зададе въпрос на актосъставителя и председател на ЦИК Ивелина Алексиева дали й е известно да е ползван английски език от лидери на Европейската народна партия, които са агитирали по време на предизборната кампания миналата година. Три пъти лидерът на ДПС беше прекъсван от районния съдия Полина Амбарева, която прецени, че въпросът няма отношение към делото.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Лютви Местан е бил глобен след постъпили в ЦИК множество оплаквания за водене на предизборна агитация на турски език. Конкретният повод пък бил, излъчен в предаването "Господари на ефира" видео със субтитри, както и клипове разпространени в интернет. Защитникът на Местан заяви, че материалите не са събрани по надлежния ред и трябва да бъдат изключени от делото, но искането му не беше уважено.

"България е единствената страна в ЕС, в което е възможно съдебно дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че е използвал изрази на майчин език", каза още политикът. Той допълни, че очаква решението на съда в Страсбург за наложена му глоба за агитация на майчин език през май 2014 година да приключи в негова полза.



Източник: 24 часа





Коментари

горе