Вундеркинд от Математическата втори в света с научна разработка



Дванайсетокласник от Математическата гимназия спечели две втори награди на най-голямото научно състезание в света за гимназисти – Панаир за наука и инженерство, който се проведе в Питсбърг, Пенсилвания. Петър Гайдаров заслужи второто място, присъдено от журито, както и специална награда, с проект в областта на математиката. Разработката търси връзка между три различни математически обекта.

В конкурса се състезаваха близо 1800 гимназисти от 75 държави. Целта е всяка година над 8 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси от мрежата на международния научен панаир Intel ISEF, да си съперничат за възможността да участват на форума и да се състезават за до $5 милиона под формата на награди. Възможностите за учениците са спечелване на стипендии за обучение, стаж, научни полеви пътувания. Дават се и големи награди за изключителни проекти – 3 стипендии за колеж, една за $ 75 000 и две за $ 50 000.

Едното отличие донесе на пловдивчанина 1000 долара, а другото – 2000. „След облагането с данъците по американската система сумите ще се свият, но паричната награда не е основното за мен, каза пред „Марица” вундеркиндът. – За мен най-важното бе да извоювам позицията, която ще ми отваря врати в бъдеще, когато я впиша в CV-то си.”
Вчера Петър се прибра от световния форум в САЩ и се яви в ОМГ „Академик Кирил Попов”, за да си вземе бележката за явяване на днешната матура по български. Тя и зрелостният изпит по математика в петък обаче за него са само формалност, защото вече е приет да следва математика в Кеймбридж.

Освен пловдивчанина, Григори Матеин от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“- София, спечели четвърта награда в област "Физика". Той е първият български участник в тази област, с изцяло собствена експериментална установка, работещ под вещото ръководство на проф. Пашов. Марин Шаламанов и Васил Василев от НПМГ- София, спечелиха четвърта награда в област "Софтуерни системи". За първи път български проект е награден в една от най-тежките категории на конкурса. Отлично е и представянето на Христо Стоянов от СМГ, който привлече вниманието на журито с проекта си в областта на информационната сигурност.



Източник: Марица





Коментари

горе