След 70 години - отново литийно шествие за св. Георги Софийски Най-нови



След 70 години прекъсване се възстановява четиривековната традиция за литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови.

Това обявиха на пресконференция от църковното настоятелство на храма-ротонда "Св. вмчк Георги", Софийската митрополия, лекари от МБАЛ "Александровска" и фондацията "15 века България".

На 25 май от 18 ч. в параклиса в двора на болницата ще започне вечерно богослужение.

Предвижда се литийното шествие да тръгне към 18,30 ч. от параклиса и да продължи по маршрут бул. "Пенчо Славейков" - бул. "Витоша" - пл. "Св. Неделя" - ул. "Съборна" - ротондата "Св. Георги" в двора на президентството.

Свети Георги Софийски Най-нови е един от мъчениците, покровители на нашата столица, и ние трябва отдаваме почит към всички тях, за да има благочестие, мир, добри граждани, управници и държавници, посочи отец Йоан Куков, председател на църковното настоятелство на ротондата.

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на такова шествие от мястото, където мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. "Св. Георги Софийски" и бул. "Пенчо Славейков") до ротондата, където е гробът му.

В продължение на повече от четиристотин години хората, живели по тези земи, са участвали в това възпоменание.

Дори и в годините на османско владичество, когато ротондата "Св. вмчк Георги" е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към мъченика, разказа доц. Павел Павлов от богословския факултет на Софийския университет.

През годините до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.



Източник: Вести





Коментари

горе