Борисовата градина в центъра на София ще е с чисто нов облик (ВИДЕО)



Емблематичната Борисова градина в центъра на София с чисто нов облик. Сред идеите за бъдещето на парка са възстановяване на къпалнята „Мария Луиза", построяване на атракциони и отваряне на спортни зали.

Със сигурност промяна в облика на парка ще има. Вече се състезават седем предложения на проектантски екипи, които участват в конкурса за устройствен план на територията на парка от 343 хектара, тоест от Орлов мост до Ловния парк. През юни жури ще избере най-подходящия проект и после започват още редица процедури.

78-годишният Аврам си спомня как е изглеждала Борисовата градина още когато е бил дете, а родителите му са садили цветя в нея: „Карал съм тук лодка като момче, имало е много хубаво ресторантче, привечер пееха певици, Леа Иванова пееше".

Спомня си още как е взимал книги от читалнята в парка. Помни и езерото със златните рибки и обсерваторията, през която за първи път е гледал небето и звездите. Като малък се е промъквал и в къпалнята „Мария Луиза" без да плаща вход, за да се пече на басейна.

„Помня даже, че имаше един висок комин и едни момчета се бяха качили да гледат отгоре Евиния плаж, та ги набиха после", разказва Аврам.

Вече години наред обаче къпалнята пустее. А сред предложенията за план на парка е възстановяването на басейна „Мария Луиза".

Борисовата градина досега не е имала цялостен план, като през годините са се появявали хаотични постройки и дейности, които нямат общо с предназначението на парка.

„Там се продават автомобили втора употреба, там има маса заведения, които нямат място във вида, в който са сега направени. Там има един достъп на автомобили, срещу който протестират всички софиянци. Борисовата градина не е нито паркинг, нито автомобилни алеи", казва главният архитект на София Петър Диков.

Изцяло пешеходна Борисова градина ще е сред основните изисквания в устройствения план. А предложенията на проектантите са най-различни и включват изграждане на атракциони с виенско колело, построяване на спортни и многофункционални зали и различни пешеходни надлези по булевардите в близост. Предлага се още създаване на амфитеатър, плавателен канал за лодки.

Проектантите се обединяват и в идеята за подземни паркинги в района на Борисовата градина. Какво обаче ще се случи в крайна сметка, предстои тепърва да разберем.



Източник: Дарик





Коментари

горе