Естествени момичета на бала - с български плетива и шевици



Дойде месецът на баловете. Момичета със скъпи рокли, предимно лъскави, оскъдни и разкриващи голяма част от прелестите, слизат от коли последен модел. 90% от тях са с тонове грим, носят скъпи бижута, някои дори вече са получили пластична операция като подарък. Момчетата ги придружават с бутилка алкохол в ръка, също в скъпи одежди, които вероятно ще захвърлят на другия ден и никога повече няма да облекат. Всички броят от 1 до 12, викат, свирят със свирки, натискат клаксони и се радват от това, че училището свършва. Чалга, разкрепостени танци и куп пари на родителите, които в повечето случаи отиват на вятъра.

Със скъпа кола на бала, а утре с градския транспорт. Това гласи текст под снимка, която се върти от дни в социалната мрежа. Покрай цялата суматоха и информация за родната полиция, която ще пази абитуриентите ни, сякаш не обърнахме внимание на учениците, които няма да отидат на бал със скъпи рокли и костюми. Те са направили избора си да носят тениска не защото нямат пари, а с ясната цел да помогнат на нуждаещи се. Други пък са решили хем да бъдат оригинални в очите на съучениците си, хем да покажат, че традициите и обичаите са живи.

Новината за абитуриентки, избрали да отидат на бала с рокли по подобие на народните носии на бабите ни, обиколи интернет пространството. Едната е от Велико Търново, другата - от Казанлък. Обединява ги любовта към родното, към естественото и уникално по себе си, каквото е например нашата шевица, прочута в цял свят.


Ана- Мария Гелова завършва Езиковата гимназия в старата столица с френски и английски език. Танцува народни танци от 15 години и обича българската народна носия. Абитуриентката смая всички със своята етно визия на бала и с роклята си показа, че не страда от предразсъдъци.

Момичето и нейната майка, която плете в работилница „Седянка", измислили заедно уникалния плетен тоалет, съобщава "Дарик". „Роклята е изработена от коприна. Изплетена е на една и две куки. Включихме допълнителни занаяти, които научихме в работилницата, като тъкане. Така се появи колана, който има и пафти. Вкарахме елемент от него и в бижуто. То е дизайнерско, направено от моя приятелка", обяснява майката.

„Бях горда да нося нещо такова, което ме кара да се чувствам истинска българка", смята красавицата, която се е подготвяла за бала цели 10 месеца.

Другият пример, който ще ви дам на 24 май,  е 19-годишната Силвия Читакова, която е възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков" в Казанлък. Именно тя ще дефилира по улиците на града с дълга бяла рокля - от лен и с традиционната българска шевица.

Абитуриентката сама е измислила бродерията. Нейната страст е рисуването, с което се занимава от години. Наложило се момичето да ползва услугите на две бродировачки, за да извезат тоалета й в 4 основни цвята - зелено, червено, жълто и черен контур, пише БЛИЦ.

И двете момичета ще държат ръцете си на колан от български пафти - за радост на своите родители, баби и дядовци. Навярно и баловете им ще бъдат уникални, едва ли ще играят кючек на някоя маса в ресторанта, по-скоро ще се хванат на хоро, но няма да щракат с пръсти. И на другия ден ще помнят своето изживяване, ще ги помнят и техните учители, защото са били сред малкото естествени на бала.



Източник: Стандарт





Коментари

горе