8 прекрасни села, които да посетите в Родопите



Родопите са  прекрасни през всички сезони  – независимо дали се намират по планинските склонове, или в равното поле, селата там са обгърнати от магията на Орфеевата планина. Ако забързаният живот на големия град ви е омръзнала, ако Ви е писнало да седите в къщи и искате да разнообразите обстановката, то тогава не губете време , а стегнете багажа и се отправете към Родопите.

Родопските села носят живия пример за силата на духа, за борбения и непреклонен, трудолюбив и честен българин, който с пот на челото изкарва прехраната на своето семейство. В родопското село – там, все още живеят традициите, които крият дълбоко тайните на вековното ни съществуване…   Предлагаме ви да се запознаете с 8 от най-магическите селца в Родопите, където почивката ви ще е истинска приказка.

с. Лещен

Село  Лещен  е  един  от  най‐привлекателните  и  автентични  курорти  за  селски  туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200 км. от София , пред него  се открива незабравима гледка към Пирин планина.Първото  нещо,  което  ще  ви  посрещне  в  село  Лещен  е  гледката  към  накацалите  по  стръмните склонове на планината къщички,  изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух  на българското село.

ковачевица - родопите

село Ковачевица

Село Ковачевица е подходяща дестинация за любителите на селския туризъм и спокойствието. Освен че могат да се разхождат из тесните калдъръмени улички, да отседнат в типична ковачевска къща, туристите могат да опитат традиционни български ястия и да се насладят на спокойствието на Родопите. От селото тръгват няколко туристически маршрута до водопад „Синия вир” и местността „Кози камък”. Само на 8 км от селото се намира друга популярна дестинация за селски туризъм – село Лещен. В района са още селата Долен и Рибново.

mochilovci1

Село Момчиловци

Село Момчиловци се намира в една котловина в Средните Родопи с изход на юг към извора Хубча. От север е защитено от голямото вододелно било Рожен, Караманица, Калъчборун, Момина вода, Имарет дере.Сгушено в прегръдките на магическа борова гора и параклиси, които го обграждат, скрито високо в балкана, разположено в сърцето на една от най-зелените и живописни планини – Родопите, се намира незабравимото село Момчиловци.

долно луково

с. Долно Луково

Долно Луково – през османското робство селото нямало изградена църква и местните жители решили да изградят такава. Така хората започнали изграждане на православен храм.  Датира от 1806 г., като според преданието е изградена тайно в съществуващата тогава дъбова гора само за 7 нощи. Определящ за кратките срокове на изграждане е бил османски закон, според който постройка, на която е сложен покрив, не се разрушава. На няколко пъти те лъжат, като заявяват, че изгражда обор, който е бил вкопан в земята, тъй като сградите, които са се изграждали не трябвало да бъдат по високи от височината на турчин качен на кон.

с. Гела

с. Гела

Гела – ваканцията тук е различна с много неща – с уникалния уют и гостоприемство, с превъзходната кухня с продукти от собственото стопанство и с богатия избор от преходи и екскурзии.
На кон, пеша или с велосипед от тук можете да стигнете до най-прелестните кътчета в Родопите – “Каньона на Водопадите”, вр.Перелик – “Къщата на мечките” много др.Другото го знаете уют и топлина високо в планината!

 

с. Загражден

с. Загражден

Загражден се намира в община Баните – чудно кътче от планината, разположено на 1300м надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи, в област Смолян. В Загражден ще се заредите с емоции, ще се наситите на истории, ще запечатате впечатляващи картини, ще са насладите на вкусни гозби и ще се удивите на гостоприемството на хората. И най-важното – във Вас ще остане да гори пламъчето на Загражден, което ще Ви кара да се връщате при нас отново и отново.

Заповядайте в Загражден – един истински рай в сърцето на Родопите!

смилян

с. Смилян

Село Смилян е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Намира се на 15 км от град Смолян и на 20 км от границата с Гърция. Селото е разположено на двата бряга в горното течение на р. Арда, на 820-850 м надморска височина. Името на село Смилян идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Запазените и до наши дни стара часовникова кула и къщи в типичния родопски стил – изградени от камък и дърво, са доказателство за вековната история на селото. Над 20 пешеходни, вело и конни маршрути с изходни пунктове от селата Смилян, Могилица и Арда отвеждат туристите до красиви кътчета.Туристическата инфраструктура около Смилян обхваща 12 екопътеки с обща дължина 100 км.

 

с. Долен

с. Долен

Село Долен – тесните калдъръмени улички и характерните му стари къщи, изградени във възрожденски стил са крайно интересни. Къщите са строени с типично еркерно наддаване на втория и третия етаж и с вътрешно устройство, доближаващо се до възрожденските къщи в други селища на страната. Някои от таваните са украсени с резби. Интересна е построената през 1837 год. черква с чудната си резба, дело на майстори-самоуки.

Навсякъде ви обзема невероятна тишина, ромона на реката, нежната песен на птиците и тихото жужене на мушиците. Усещате чистия планински въздух и се чудите, що за място е това, където времето е спряло един век назад. Планината превзема погледа ви със своята зелинина пролет и лято, с изумителната белота през зимата или с невероятните си багри през есента. Тук всеки сезон рисува своята неповторима картина. Историята на село Долен ще ви завладее, както с факти, така и с неразгадани все още тайни.



Източник: почивки в Родопите





Коментари

горе