България отбелязва Деня на славянската писменост



На 24 май по традиция от 19 век се отбелязва Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас - Светите братя Кирил и Методий.

"Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Имаме над 50 народа от 12 държави, в които тя е официална азбука." Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция по повод деня на отворени врати за 24 май, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Малко са народите, които почитат светци, създали азбука и които честват празник на писмеността. Това е доказателство за мисията на българския народ и е повод за национална гордост. Ние, българите, имаме специален принос, защото опазихме и развихме делото на светите братя Кирил и Методий. Малко са народите, които имат своя азбука и даряват светлина на другите. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят", каза президентът.

Днес до 16 часа вратите на президентската институция по традиция са широко отворени за посетители, а в Гербовата сала е подредена изложба, на която може да се види най-старият препис на "История славянобългарска" – Котленският, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години.

Сред експонатите е книгата "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание "Любословие", издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат. На изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Изложени са още първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.
 
Посетителите на президентството могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.


Празничното шествие тръгна от президентството, водено от Росен Плевнелиев

В 10.30 часа президентът поведе празничното шествие, на което се присъединиха министри, народни представители и общински съветници. Пред сградата на Българската академия на науките към шествието се присъединиха научни работници, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Шествието мина и покрай сградата на Софийския университет, където се присъединиха ректорът му проф. Иван Илчев, представители на академичния състав на университета и много студенти, за да завърши пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

От 11 часа там започна официалната церемония за 24 май

Тържествен молебен отслужи патриарх Неофит, слово държаха кметът Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев и директорът на Софийската математическа гимназия Антоний Стоянов. Бяха поднесени цветя и венци пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, а ученици от 1 клас на Националното музикално училище "Любомир Пипков" казаха стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов и пуснаха балони във въздуха.


В Националната библиотека е подредена изложба "Напред науката е слънце", посветена на 1200-годишнината от рождението на Св. Методий.

В Благоевград

От 10 часа в двора на Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий", която получи отличието "Училище на годината - Благоевград 2015" имаше тържество и бяха положени цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Празничното шествие премина през централните улици на града, за да стигне до площад "Георги Измирлиев", където от 11 започна празничен концерт. Концертът ще продължи цял ден, а на площад "Македония" продължава Детският панаир за най-малките.

В Пловдив

В 9 часа започна празничният ден в Актовата зала на гимназията "Св. Св. Кирил и Методий", където кметът Иван Тотев и председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов връчиха почетни знаци и значки на отличени преподаватели. Митрополит Николай отслужи празнична литургия в храма "Св. Св. Кирил и Методий", а в 10.20 часа започна тържеството пред паметника на Светите братя на площад "11 май", която продължи с празнично шествие към площад "Централен". В 12 часа на площад "Стефан Стамболов" започва празничният концерт.

Във Варна

Десетки хиляди взеха участие в тържествата в града, съобщи "Фокус". Празнично шествие премина по бул. "Мария Луиза", кръстовището до Община Варна, продължи по бул. "Сливница" и завърши пред входа на Морската градина.

В акваторията на Варненския залив започна Парадът на буквите, част от ветроходната регата "Варна Ченъл къп". Награждаването на победителите в регатата ще е от 19 часа на Морска гара. Там ще се състои и рок-концерт.

В Бургас

Хиляди бургазлии отбелязват празника, който започна с шествие от площад "Тройката", премина по главната улица и приключи на открита сцена "Охлюва" в Морската градина, където се провежда празничен концерт. Шествието бе водено от бургаското духовенство и от Духовия оркестър към Търговската гимназия, в него се включиха кметът на Димитър Николов, зам.-кметове, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, бургаски депутати, общински съветници, общественици, хиляди деца и техните преподаватели.
 


Празничната програма продължава от 12 часа в галерията на Дружеството на художниците - Бургас, ул. "Александровска" 22, където има изложба на бургаските художници, а в 12.30 часа на площад "Тройката" започва "най-дългото хоро в Бургас". От 18 часа в Културен център "Морско казино" се провежда празничен концерт, а в същия час в квартал "Сарафово", пред НЧ "Ангел Димитров 1929" има друг празничен концерт с участието на фолклорна формация "Ружа".

В Пазарджик

Стотици жители и гости на града се включиха в празничното шествие от читалище "Виделина" до паметника на двамата първоучители Кирил и Методий. На пл. "К. Величков" се провежда концерт на деца от пазарджишки училища.

Във Видин

Празничният ден се отбелязва с множество мероприятия: ученическо шествие премина през града. В него се включиха политици и духовници, а го предвождаше духовия състав на учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

В Кюстендил

От 11 часа площад "Велбъжд" започна празничното шествие и завърши на площада пред общината. На концерта гостите и жителите на града ще чуят детската вокална група "Сребърни звънчета", ансамбъл "Родолюбие", а после могат да се включат в празничните хора.

В Ямбол

Тази година училище "Петко Рачов Славейков" събра представените на учебни и детски заведения, читалища, просветни дейци, ученици и техните учители. Честванията започнаха с ритуал по издигане на националното знаме и празнично слово на кмета Георги Славов, съобщи "Фокус". В речта си той посочи, че Ямбол има изключителни будни умове и уникални творци, а богатият културен живот е ярък елемент от идентичността на града. Славов пожела стремежът към познанието да бъде водещ и занапред.

Шествието се предвождаше от два духови оркестъра и от статуя на Кирил и Методий, която след традиционния благодарствен молебен, беше осветена от архиерейския наместник отец Панайот Чакъров освети и статуята на Кирил и Методий. В Градския парк е организирана празнична програма.

Във Велико Търново

Шествието, водено от отец Славчо и децата от Неделното училище, започна от площад "Велчова завера" и приключи пред сградата на Общината, а в него участваха децата от училища и детски градини, учители и стотици граждани и гости на града. Честванията продължават целия ден.

В Добрич

В 9 часа бе отслужен благодарствен молебен, венци и цветя бяха поднесени на паметника на Светите братя Крили и Методий. Празничното шествие, предвождано от старинна икона на солунските братяпо, завърши на площад "Свобода", където началото на тържеството даде химнът на Добрич "О, добруджански край!" в изпълнение на Духовия оркестър, съобщи "Фокус".

Габриела Господинова от СОУ "П.Р. Славейков", което тази година чества 105 години от своето създаване, поздрави присъстващите със стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов. "Днес е денят на оцелялата ни духовност, на националното ни самочувствие, българският велик ден. Словото е символ на стремежа ни към знание и живот, именно то е, което отваря дверите към доброто и красивото", каза в приветственото си слово кметът Детелина Николова.

Празникът продължава с фолклорен концерт на сцената на площад "Свобода", както и в Градския парк, където свири Духовият оркестър. За най-малките Държавният куклен театър "Дора Габе" представи кукления спектакъл "Нощна приказка".

В Стара Загора

Под звуците на "Питат ли ме дей зората" сто бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони, освободени от ръцете на малките "Траянци", съобщи БТА. "Върви, народе възродени" и химнът на България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, която тази година празнува 90-годишен юбилей, дадоха начало на общоградското тържество. Хиляди граждани изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на Стара Загора.

В тържественото си слово кметът Живко Тодоров подчерта, че "придобиването на българския език е събитие уникално по своя характер." "24-ти май не е поредната дата, която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата, ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура", каза кметът.

Хиляди се включиха в празничното шествие, поведено от кметът и областният управител Георги Ранов. Уеници издигнаха националното знаме, флаговете на ЕС и Стара Загора и портрета на Светите братя Кирил и Методий.

В Русе

Кметът Пламен Стоилов поведе единия от двата лъча на празничното  шествие в града. На площада пред Общината започна традиционния концерт на децата от Общинския детски център за изкуство и култура под надслов "Върви, народе възродени!"

[Община Русе]


"Ние сме нация, която може би единствена има такъв светъл празник. Малко са народите, които са създали азбука - ние сме един от тях. Отпечатъкът, който делото на светите братя Кирил и Методий оставя в цялостната наша история, можем да оценим едва сега – векове по-късно", каза в приветственото си слово пред събралите се ученици, учители и културни дейци кметът.

На събитието присъстват народният представител Искрен Веселинов, областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, началникът на регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов, директорът на дирекция "Култура и образование" в Община Русе Ирена Петрова.

В Плевен

Празничното шествие беше предвождано от свещеници, които носеха иконата на Св.Св. Кирил и Методий и от наследниците на първото светско девическо училище в България, създадено от възрожденската учителка, плевенчанката Анастасия Димитрова. Ръководството на областта и общината, депутати, ученици, учители преминаха по централната улица на града, за да стигнат до барелефа на първоучителите. Празнично слово произнесе кметът проф. Димитър Стойков, а площадът пред монумента бе изпълнен с ученици и преподаватели, студенти от висши плевенски училища, граждани.

Прозвуча химнът "Върви народе възродени", след което бяха поднесени цветя пред барелефа. Празникът продължава с концерт на площад "Възраждане" и тържествена церемония за удостояване с наградите на общината на дейци на образованието и културата.

В Банско

Празничен концерт под наслов "И ний сме дали нещо на света" е организиран на площада, а в празничната програма участват самодейни състави към градското читалище и ученици от всички училища, съобщи БТА. "Светите братя Кирил и Методий утвърдиха демократичното право на всеки народ да твори на свой собствен език и така да постига великата идея за духовно равенство", каза кметът Георги Икономов в приветствието си към жителите и гостите на града. Той връчи книги на изявени ученици от общината и плакети на учители и културни дейци.

В Омуртаг

"Днешният празник се свързва с творчеството, образованието и духовността. На тази дата се покланяме с признателност към създателите на българската писменост светите братя Кирил и Методий и отправяме благодарност към нашите учители", каза в приветственото си слово кметът Неждет Шабан, цитиран от БТА. Проявите за 24 май започнаха с тържествено шествие под звуците и празнични мелодии на духовия оркестър и продължиха с концерт.

Секретарят на общината Рембие Ереджебова поздрави и връчи награди на изявени ученици, педагози и културни дейци. С грамота беше удостоен и волейболният отбор - момичета VI-VII клас на Прогимназията, достигнал финалите на Републиканското първенство на ученическите игри 2015 г. Поздравителен адрес и награда получи фолклорен ансамбъл "Лисец" при Народно читалище "Отец Паисий - 1870", който защити за пореден път почетното звание "представителен" пред международната организация за фолклорни фестивали към ЮНЕСКО.

В Сливен

С празнично шествие на ученици и участници в Международния детски танцов фестивал "Приятелство без граници" започна 24 май в Сливен, съобщи БТА. На централния площад "Хаджи Димитър" се състоя тържествена церемония, след което танцьорите от тринайсет държави изнесоха концерти на различни сцени в града. Празничната програма ще завърши с концерт на ансамбъла за народни песни и танци - Сливен на средновековната крепост "Туида".

Във Враца

Учители, културни дейци и ученици получиха награди от кмета Николай Иванов, съобщи БТА. Празникът започна с шествие, водено по традиция от кмета по улиците до паметника на Светите братя Кирил и Методий, където се състоя тържеството. "Ние, българите, имаме щастливата съдба да творим на своя език, да създаваме уникални културни ценности, прославящи славянската писменост, непреходното дело на светите братя Кирил и Методий", каза в словото си Николай Иванов.

Сред официалните гости на празника бяха народните представители Георги Божинов, Петя Аврамова и Красимир Богданов, и областният управител Малина Николова. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници.

В Ловеч

Кметът Минчо Казанджиев удостои с барелеф "Св. Св Кирил и Методий" и почетна значка изявили се учители на официална церемония на сцената в стария квартал "Вароша". Стотици се включиха в шествието, оглавено от общинския духов оркестър. Сред официалните гости на празника бяха ловчанският митрополит Гавриил и народните представители Корнелия Маринова и Антон Долапчиев, отбелязва БТА. В словото си митрополит Гавриил припомни делото на светите братя, които по думите му в малък период от време успяват да обхванат цялото фонетично богатство на славянския език и да създадат букви за всеки звук.

Празникът продължава на площад "Тодор Кирков", където от 18 часа започва концерт на ансамбъл "Българе".

В Силистра

Повече от час продължи празничното шествие в града, предаде БТА. Абитуриенти отличници получиха награди от кмета Юлиян Найденов. Отличени бяха и петнайсет учители.

Традициите на просветното дело в Крайдунавска Добруджа са многолетни. Край силистренското село Цар Асен при разкопки е намерен един от най-ранните кирилски надписи у нас - от края на девети и началото на десети век.

Според исторически свидетелства още през 1857 година в Силистренско има училище, наречено на светите братя-просветители - училището в с. Калипетрово. Доказателство за това е запазеният училищен печат, върху който са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел - символ на пробудата.

В Смолян

На празничния концерт в града кметът Николай Мелемов връчи отличия на 20 изявени дейци на образованието, културата и журналистиката. Златен плакет получи и Художествената галерия в града.

В Перник

Над 600 души се хванаха на най-дългото хоро, което тръгна от Двореца на културата под звуците на Дунавско хоро на Дико Илиев, водено от кмета Иван Иванов, премина през Еленино хоро и достигна до градския парк с песента на Славка Калчева "Бяла роза". Проявата е в подкрепа на инициативата "Аз харесвам българските танци", съобщи БТА. Начело на хорото бе и народният представител д-р Валентин Павлов.

Кметът връчи награди на 91 дейци на образованието и културата, на 4 учебни заведения, на Народното читалище "Пробуда - 1935" и на Камерния оркестър "Орфей". Концерт под наслов "Талантите на Перник" изнесоха деца от региона.



Източник: Дневник





Коментари

горе