Борисов: 20 млн. лева са отделени за ремонт на Св. Александър Невски



Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 милиона лв. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Борисов и водената от него делегация в Рим, предаде Фокус. По думите му, отделно със всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността. Той подчерта, че ако се запази темпът на строителство, много скоро няма да останат неща, които да бъдат ремонтирани и поясни, че това е много добре. „Разбира се не искам да пропусна да кажа, че сега се готвим да ремонтираме храм- паметника „Св. Александър Невски”. Там ремонтът е на стойност около 20 милиона лева, тъй като основата му е много тежко компрометирана. Това са огромни пари, които ще дойдат само от бюджета на държавата”, каза министър-председателят.

„Този месец ни е готов и музеят, така както придоби гражданство Лувърът. Трябва да ви кажа, че имаме два пъти повече картини, отколкото си мислихме, че ще можем да го запълним. Излизат шедьоври и всичко това ще бъде изложено, за да го виждат хората. Строейки инфраструктура излиза и много археология, което също са допълнителни средства за културата, за нашето самосъзнание. Който отиде на Перперикон никога няма да го забрави, който отиде на Плиска – никога няма да я забрави”, добави министър-председателят.

Обещал съм, че до 15 юли ще имат достатъчно добра магистрала до Пловдив. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Борисов и водената от него делегация в Рим, съобщи Фокус.

Премиерът обясни,че всички места, които имат необходимост да бъдат ремонтирани – ще бъдат. „Аз всеки петък тръпна да видя какви са опашките, защото асфалта не се яде, ама виждате какво се случва всеки петък”, подчерта Бойко Борисов. На въпрос дали е провеждал разговори с министъра на отбраната, във връзка с това, че се руши 30 км стена между България и Турция министър- председателят каза,че това не е работа на министър Ненчев.

„Ще ремонтираме това, което се руши, въпреки, че тези неща са много”, заяви премиерът. Борисов отново се върна на темата за ремонтите на църквите и припомни за посещението си в Плиска. „Там е майката на българските църкви. Там за първи път е дошло християнството. Там е написана първата книга на кирилица.Знаете, че първите 500 хил. лв ги преведохме и сега археолозите да работят”, посочи Борисов. Той коментира, че като се започне от Северната тангента и се стигне до АМ „Струма” и АМ „Марица”, или където и да е било – на всякъде излиза археология”, каза още премиерът



Източник: 24 часа





Коментари

горе