В с. Долно Церовене българи и роми живеят задружно



В Долно Церовене българи и роми живеят задружно, каза за Кмета.бг кметът на селото Николай Николов. Половината от населението от 900 души е ромско, но конфликти не сме имали. Българи и роми вече живеят заедно, тъй като много от ромите са купили къщи из селото. От едно време продължава да съществува и ромската махала.

Проблемът на жителите на селото е друг, каза кметът. 60% от трудоспособните хора са безработни. Преди години мнозина намираха  работа по програми за заетост. В момента имаме само 3 места, на които сме назначили полски пазачи. По тази причина над 150 души напуснаха селото и заминаха на работа в Испания, Италия и Гърция. Никой не смята да остава там – печелят пари и с тях ремонтират къщите си, строят нови в село.

На днешния ден училището в селото е празнувало, защото е наречено на името на двамата братя Кирил и Методий. Закрито е преди 3 години. Има само детска градина, която посещават 35 деца. В селото има лекар, а зъболекар идва два дни в седмицата. Хората се събират в пенсионерския клаб или в двете кръчми, обясни Николай Николов. И в тях сме заедно – българи и роми, изтъкна кметът.  



Източник: Кмета





Коментари

горе