Български фестивал на изкуствата в Канада



На 24 април в Художествената галерия „Пейпърмил“ в Торонто бе дадено началото на петото юбилейно издание на Българския фестивал на изкуствата в Канада (БФИК ). Организатор на проявата е специално създаденото едноименно сдружение на българската общност в Отава и Торонто с ръководител Елица Йорданова, както и Македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги“, Генералното консулство на нашата страна в Торонто и вестник „Български хоризонти“, издаван от нашенци, живеещи в столицата на страната на кленовия лист.

Основният фокус на тазгодишното издание на форума бе върху авангардното родно изкуство, съвременната музика, театър
и кино. Фестивалът бе открит с изложбата „Отворени светове” на четирима български художници, живеещи в Канада - Венц Веселинов, Светослав (Джак) Цеков, Виктор Павлов и Христина Цекова. Експозицията включваше и пластики на ползващата се с голям авторитет скулптурка с български произход Мериън Кантаров, както и акварели, маслени картини и артфотографии на художниците Христо Касабов, Орлин Манчев, Миряна Митрович и Иво Стоянов.

На следващия ден – 25 април, в препълнената зала „Бригантин“ в небостъргача „Харборцентър“ в Торонто пък бе представена с голям успех пред местната публика театралната постановка „Секс, наркотици и рокендрол“ с участието на Ивайло Христов, Добрин Векилов (Дони) и Константин Георгиев (Коцето-Калки).
Фестивалът продължи с излъчването на спечелилия първа награда на Международния филмов фестивал в Ню Йорк през 2013 г. документален филм на живеещия във Ванкувър нашенец Иван Танкушев, озаглавен A Tale of an PhucHouse. Лентата разказва за съдбата на виетнамски деца, получили сериозни увреждания следствие на разпръскваните от американските войски химически агенти по време на войната в азиатската държава през 60-те години на миналия век.

Програмата продължи със съвместен концерт на Фолклорната формация „Меден глас“ при университета „Йорк“ в Отава, съставена от студенти и аспиранти по музика, както и на Българския хор за народни песни „От извора“. Двете формации са ръководени от проф. Ирина Маркова, а гост-участник в концерта бе кавалджията Никола Гайдаров.
Вечерта завърши с прожекцията на последния филм на режисьора Георги Дюлгеров „Буферна зона”, спечелил наградата „Златна роза”, присъждана от Съюза на българските филмови дейци на Фестивала на българския игрален филм във Варна през октомври 2014 г.

Форумът в Канада продължи на следващия ден с поетична вечер и заключителен концерт-рецитал в голямата зала на Художествената галерия „Пейпърмил“. В поетичната вечер взеха участие членове на Канадско-българската асоциация за поезия. Тя е съставена от канадски автори-аматьори от български произход от всички възрасти, които творят на български и/или на английски език. Свои стихове представиха Ивет Петри, Йосиф Кало, Донко Цветков, Стоян Саргойчев и Моника Стоянова.

Вълнуващ концерт-рецитал изнесе живеещата в Чикаго пианистка Ани Гогова. Тя поднесе на публиката великолепно изпълнение на творби от класически и съвременни композитори, включени в нейния нов албум, озаглавен „Фантазии, приказки и кошмари”. Сънародничката ни, която е университетски преподавател по музика, представи пиеси от Бетовен, Шуман, Брамс, Метнер и Шостакович.

Последните два дни от Българския фестивал на изкуствата бяха изпълнени с много музика и танци. На 27 април сънародниците ни дълго аплодираха талантливите изпълнения на народната певица Ирена Неделчева и перкусиониста Стоян Янкулов – Стунджи. Тяхното гостуване бе по покана на настоятеля на Македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги“ – отец Георги.
Финалът на българския празник в Торонто бе поставен с голям концерт на джаз триото от Чикаго „Зона С“.



Източник: Десант





Коментари

горе