8 начина да предпазите банковата си карта от източване



Ние, българите, като че ли вече свикнахме да държим първенството в негативни класации – най-бедни, най-нещастни, най-песимистични... Оказва се, че и в банковите измами сме лидери. Наред с румънците сме известни като царе на скиминга – начин за източване на кредитни и дебитни карти, който носи на измамниците по света повече от 10 млрд.долара годишно.




В глобален мащаб банковите карти надхвърлят 11 милиарда, а дърпането на информация и пари от тях се е превърнало в иновативен и лукративен бизнес. В сравнение с техниките, които са се употребявали преди години, крадците вече са по-кретивни и използват доста модерни методи.
За да знаем как да предпазим личните си данни и парите в банковата си карта, е необходимо да сме наясно какво точно е скимирането и как се взима информацията. Най-уязвимият елемент на всяка банкова карта е магнитната лента, на която са записани и данните на картодържателя. Това е и елементът, който атакуват крадците. Всички тези данни са записани също и в чипа на банковата карта, в случай че картата има такъв. Чипът е сравнително нова технология в сравнение с магнитната лента и досега не е разбиван в реални условия.
За разлика от чипа обаче най-новата технология за безконтактно плащане ни прави по-уязвими. RFID картите, които усилено се предлагат от местните банки, отварят още една вратичка за измамниците. Един обикновен ПОС терминал с увеличен радиус на сигнал за приемане на карти може да бъде сложен в чантата на крадеца и обикаляйки един търговски център в пиков час, той ще може да събере по 20 лева на всички карти, минали на определен радиус от устройството. Този радиус зависи от модифицираните спецификации на ПОС терминала. Подобен експеримент беше направен миналата година в Централна гара в Ню Йорк, където за няколко часа бяха събрани данните от над 5000 карти.
За да бъдат източени пари от банкова карта, е необходим PIN кодът на картодържателя и данните от банковата карта. Кодът се придобива или чрез заснемането му с камера или чрез втора клавиатура, която се поставя върху оригиналната. Елементът, който по-трудно се забелязва с просто око, е самият скимър. Той се поставя върху слота за банкови карти на банкомата, който в момента на контакт с картата прочита и записва информацията от нея. В някои случаи крадците поставят върху оригиналната машина допълнителен преден панел, копие на банкомата, със скимиращо устройство. Следователно, ако на определен банкомат има инсталирано скимиращо устройство, криенето на PIN код не би предотвратило кражбата на лични данни от банковата карта.
Все пак има няколко начина, чрез които можете да намалите шансът картата Ви да бъде скимирана:
1. Избирайте внимателно банкомата, от който теглите пари. Най-сигурно е да се тегли от банкомати, които са вътре в клонове на банки;
2. Крийте PIN кода си с ръка;
3. Проверете дали има одрасквания по клавиатурата;
4. Преди да поставите банковата си карта в слота, опитайте леко да раздвижите мястото за поставяне на картата, ако входът се мърда, има възможност да има скимиращо устройство;
5. Никога не изпускайте от поглед банковата си карта – например когато плащате с нея в ресторант или магазин;
6. Когато плащате на ПОС терминал, винаги използвайте чип-а на картата, а не магнитната лента. Ако видите, че касиерът взима картата и я търка в дрехите си, най-вероятно в момента я скимира.
7. Единственият начин за предпазване на безконтактни карти е заглушаването на сигнала, който антената в банковата карта излъчва към ПОС терминала.
8. Използвайте защитната лепенка за банкови карти SkimProt.
SkimProt е уникално за цял свят изобретение на двама българи и представлява лепенка, която се поставя на магнитната лента на банковата карта и закрива информацията, записана на нея, подавайки сигнали към банкомата да чете нужната му информация за извършване на транзакцията от чипа на картата. В случай че на банкомата има скимиращо устройство, то получава серия от нули и единици, които са записани върху продукта. Очаква се скоро фирмата-производител, която е печелила престижни международни награди за изобретението си, да пусне на пазара нов продукт, който да заглушава и сигнала на безконтактните карти.


Запомнете тези начини за предпазване на банкови карти, особено когато пътувате в чужбина. Едва ли искате да се събудите на някое отдалечено място с празна банкова сметка и това да ви лиши от спокойствието по време на дългоочаквана почивка.



Източник: Актуално





Коментари

горе