Невероятно, но факт: Българите се връщат на село!



През последните 4 години в България се наблюдава една макар и не масова, но все пак положителна тенденция – на връщане на част от градското население обратно на село. Така през 2014 г. общо 33 536 души – жители на големите градове у нас, са избрали селската идилията, чистия въздух и спокойствието в дълбоката провинция пред всекидневния стрес и шум, характерни за градския живот.

Това съобщива на своя сайт Асоциацията на българските села, като се позовава на официална информация на Националния статистически институт (НСИ).

От 2011 г. насам се запазва положителна тенденция за връщане на населението по селата. От общо 5072 села в България, само 184 са обезлюдени през тези 4 години.

През 2014 г. от нашите градове са се изселили общо 24 834 души, а от села в села са мигрирали общо 8702 души, сочат данните на статистиката. Ръстът на миграцията към селата спрямо 2013 г. пък е близо 25%.

 

54% от хората, които извършват този положителен обратен миграционен процес, са в активна трудова възраст - от 18 до 45 години, с добро образование и любители на екологичния начин на живот. Останалите 46% пък са млади пенсионери, които търсят спокойствие на село.

Другият интересен факт е, че преобладаващата част от бившите граждани се захващат със селско стопанство, купуват земя или обработват наследствени ниви. Мнозина от тях съзнателно търсят по-хармоничен и екологосъобразен свят за децата си.

Междувременно се забелязват и положителни сигнали – за връщане на наши емигранти на село, където се занимават със земеделие.



Източник: iNews





Коментари

горе