Тео Теодосиев – Учителят с главно "У"



Учителят по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев е номиниран за наградата на Европейския парламент - Европейски гражданин на годината.

Той е главен учител по физика и астрономия в гимназията в Казанлък, а неговите ученици тази година спечелиха 8 от 12-те златни медала на Международната олимпиада по физика. Тео стана известен с това, че спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея - да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи.

„Наистина повечето от учениците, в съзнанието им се върти всичко друго, но не и науката, но за да ги накараме малко да се съсредоточат върху неща, които действително са ужасно трудни за осъзнаване, трябва да им бъде приятно”, разказа пред Dnes.bg Теодосий Теодосиев. 

Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.

 „Той е уникален учител, много добър към учениците си, много добре обяснява и умее да ни развеселява и да прави физиката интересна”, твърди 14-годишната Виктория Маракелева от ПМГ ”Никола Обрешков” – Казанлък.

Климент пък е един от лауреатите в школата на учителя от Казанлък.

„Просто си има някакъв негов начин за преподаване и начин, по който всеки може да разбере, стига да иска”, споделя той.

Теодосий Теодосиев твърди, че ди си има свой метод на преподаване.

„Учителят трябва да бъде един артист и да има цветист език”, казва физикът.

Преподавателят, който носи и титлата „Мъж на година 2014”, не губи надежда в подрастващото поколение.

„Тези деца, които са тук, ми дават оптимизъм, че има такива, които вървят срещу течението и опростачването на света и тези хора ще спасят света”, категоричен е талантливият учител.

Сега физикът от Казанлък подготвя бъдещите лаурети на Международната олимпиада по физика.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе