По острието на враждата



Случилото се в Марчево, община Гърмен, показва едно - колко лесно може да пламне етнически конфликт.


За събитието има две версии. Според едната сбиването между българи и роми - довело до трима тежко ранени, седем-осем пострадали и още толкова задържани - станало заради редовните ромски набези по дворове и къщи. Според втората мелето избухнало между две компании. Българската играела карти. Ромската надувала музикални децибели. Последвала забележка за шума и бой „с камъни, дървета, с брадви, с каквото намерят“ (по думите на кметицата на Гърмен Минка Капитанова).


Непосредствената причина за сблъсъка може да е шумът. Той обаче се разиграва на фона на познати проблеми.

Проблем №1 - разтегливостта на закона. Преди година незаконните къщи на ромите в старозагорския квартал Лозенец бяха съборени с фадроми. В Гърмен това не се случва, въпреки че през 2011 г. местната дирекция за строителен контрол е издала заповеди за събаряне на 129 незаконни ромски постройки. Не се случва и друго - тези къщи не се и узаконяват, въпреки че преди избори обитателите им сигурно чуват подобни обещания. Изводът - при двоен аршин и политически сметки се стига дотам, докъдето се стигна. Имам предвид не само сбиването, но и блокада на пътища, разрастване на конфликта, засилено полицейско присъствие, подписка за изселване на ромите.

Проблем №2 - ромите навсякъде в България са оставени да се оправят кой както намери за добре. Въпреки фанфарите около Десетилетието на ромското включване (2005-2015), въпреки националната програма за интеграция на ромите, въпреки изхарчените пари, които потъват, без да постигнат желания ефект, да не кажем никакъв ефект. Расте броят на децата, които не ходят на училище, на изключените от здравната система, на безработните сред общността. Оттук - неграмотност, капсулиране, живот по собствени закони, престъпност, насилие, агресия.

Ако изселим циганите от Гърмен, къде ще ги сложим? Подобен ход може да спре ескалацията на конфликта там, за да го пренесе просто другаде. Или може би ще ги сложим в резервати, за чийто вход туристите щели да плащат, както пише в програмата на Патриотичния фронт. 325 343-ма (по данни от националното преброяване през 2011-а) ще бъдат застопорени в резервати? Винаги съм се смайвала от размаха на тази идея, за чиято реализация сигурно ще се иска съгласието на ромите. Или?

Проблем №3 - българското общество е бедно, тревожно, настръхнало, то не предлага модел за подражание и правила за всички. Например - и българите, да си кажем честно, вдигат шум на публични места.

По острието на враждата ние се движим отдавна - понякога агресивно, понякога безсилно. Кметицата Капитанова призна, че общината не може да пребори проблема сама. Може би решаването трябва да започне от едно честно признание. Признанието, че политиката за интеграция, водена през последните 25 години, се провали.



Източник: ПРЕСА





Коментари

горе