Алеко гледа Витоша от сърцето на София



Скулпторът Спартак Дерменджиев показа виртуално как би могъл да изглежда паметникът на писателя

Паметник на Алеко Константинов бе открит „официално“ на емблематичния софийски булевард „Витоша“. На годишнината от убийството на писателя, скулпторът Спартак Дерменджиев показа виртуалния му монумент по свой проект – опрян на бастуна си, с устремен в посока планината поглед и без тегнещата сянка на Бай Ганьо.

Откриването се случи в най-голямата изложбена зала на България – Фейсбук, където в специално събитие по случая Дерменджиев похвали Столична община за решението да удостои Алеко с паметник и обясни защо участва в конкурса виртуално, а не с реален проект, така пише в сайта „Площад Славейков”.

 „Задължителното условие паметника да включва и фигура на актьора Георги Калоянчев в ролята му на Бай Ганьо ме обезсърчи да участвам. В тв предаване дори изказаха дълбокомисленото твърдение, че всъщност Бай Ганьо бил другата страна на Алеко Константинов!“, написа в социалната мрежа скулпторът.

„Позволете ми да не се съглася – продължи Дерменджиев. – Ако като общественик Алеко Константинов е бил принуден да съжителства с Бай Ганьо, то в мечтите си е бил другаде. Бил е в света на изкуството. Моят Алеко се разхожда по булеварда, зърва в далечината Витоша , спира се, гледа красивата планина и душата му…“

Преди време, около идеята за издигането на паметник на Георги Марков на площад „Журналист“, Спартак Дерменджиев показа своята виртуална идея как би трябвало да изглежда той и събра силна подкрепа, включително и от хора, заблудени първоначално, че показаният от него монумент е реален. По-късно скулпторът направи визуален монтаж и със свой проект на паметник на Райко Алексиев.



Източник: Българи





Коментари

горе