Елена - градът на българското Възраждане



Тази година традиционният празник на Еленския балкан ще се проведе на 29 и 30 юни (събота и неделя). В програмата на празника по традиция са предвидени колокрос и пешеходен поход от Мийковци до х. "Чумерна”, игри и състезания за любителите на планината. Но дори да не успеете да се включите в празника, посещението в Елена ще ви зареди с впечатления, ще ви помогне да се отпуснете от забързаното градско  всекиднение. Любителите на градския и културен туризъм тук ще обиколят калдъръмите на старопланинския град и ще разгледат къщите, в които са живели еленските чорбаджии, църквите, които са градили нашите деди, и възрожденските училищата, в които са учили. Тук се намират първото Класно училище – Даскалоливницата, родните къщи на Иларион Макариополски, Петко Юрданов Тодоров и Мина Тодорова. Елена е единственият град през Възраждането с три храма – „Св.Никола”, „Успение на Пресвета Богородица” и „Рождество на Пресвета Богородица”.

Елена - градът на българското Възраждане

Оцелели от кърджалийските нападения, превъзмогнали превратностите на съдбата, запазили непокорния си и родолюбив дух, еленчани оставили ярка следа в историята на България. През втората половина на XVIII век тук бурно се развива и занаятчийството. Забогателите еленчани, наред с чорбаджииите, издигали масивни къщи, а еснафите строели църкви, мостове, чешми. През периода на църковните борби и до Освобождението в Еленския край се построяват 31 църкви. Улиците на града се осветявали от петролни фенери, прокарани били и водопроводи.

Елена - градът на българското Възраждане

От това богатство днес са запазени, регистрирани и обявени като паметници на културата 147 сгради, от които 7 са с национално значение, а останалите - с местно. Това са Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично”, църквата „Свети Никола” (със стенописите), къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”, Поп Николовата къща и Петте Разсуканови къщи.

Елена - градът на българското Възраждане

Къщата музей „Иларион Макариополски”, която е част от Музеен комплекс на Възраждането, се намира в самия център на града. От всички стари къщи в  Елена, тя е сред най впечатляващите и интересни със своята история. Тук са родени борецът за църковна свобода и независимост – Иларион Макариополски, и брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец. През 1856 г.в къщата се ражда и неговият син – поетът  Стоян Михайловски, автор на химна „Върви народе възродени“. Тя е от типа на богатите еленски къщи, строена от камък и дърво. Сградата е двуетажна с голям обем и красива панорамна гледка. На приземния етаж, където са се намирали изби, складови помещения и стая за живеене, днес е разположена изложба от картини и икони. На втория етаж има покрит чардак, използван за спане през лятото и за събиране на семейството. Гостната стая е обзаведена в европейски стил, като там се намира и лятна кухня. През 1863 г. еленското читалище „Напредък“ е основано в едно от помещенията на къщата.

Елена - градът на българското Възраждане

Основен символ на регионалната културна идентичност е Даскалоливницата. Построена е през 1844 г. за нуждите на първото класно училище, основано от Иван Момчилов година по-рано. Неин символ е перото, показващо будния дух на еленчани, нуждата им от знания и стремежа им към просвета. Неин възпитаник е и Петко Рачов Славейков, дал й това необичайно и същевременно красноречиво име. Даскалоливница, т.е. място за леене на даскали. В сградата са учредени две музейни експозиции: "Елена през епохата на Възраждането" (в нея с документи и снимки е представена историята на града от възникването му до Руско-турската освободителна война 1877-1878) и "Параклис Архангел Михаил" (изложени са икони, църковна утвар и стенописи, пренесени от едноименната църква в село Шилковци).

Елена - градът на българското Възраждане

Разсукановите къщи представляват изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив, строени от хаджи Димитър Разсуканов за петимата му сина. Сградите са разположени на лекото закривяване на улицата на малкото разширение, получено пред църквата “Рождество на Пресвета Богородица”, която е срещу тях. Петте тавана са без преградни стени, за да се съхрани семейния дух и чувството за родова принадлежност.

Елена - градът на българското Възраждане

Много за историята и възрожденската култура на България ще научите, когато посетите старопланинския град. А за да усетите и прекрасната му природа, на територията на община Елена са маркирани и се поддържат девет екопътеки. Безопасността на туристите е в сигурните ръце на опитни планински водачи. Една от най-атрактивните природни  забележителности е „Водопада” на р. Мийковска, който се намира южно от махала Христовци, в землището на с. Руховци. За почитателите на еко и водния туризъм, на домашната кухня и кулинарния туризъм, тихият планински град е правилното място, на което могат да попаднат.

Елена - градът на българското Възраждане

Повече за възможностите за туризъм в град Елена и околностите вижте на www.kuzmanovi.com




Източник: infotourism





Коментари

горе