Българите са яли омлет преди европейците



Традиционната английска закуска – омлет с бекон, всъщност е българска. Много преди поданиците на кралицата да са опитвали бъркани яйца, българите вече са го правили. Не е виц, нито шега.
Това сочат резултатите от археологическите изследвания на доц. д-р Красимир Лещаков, които той е правил в продължение на 12 години край димитровградското село Ябълково.
Научните му разработки са обобщени в книгата "Ябълково", том 1, която бе представена в средата на май пред хасковска публика. Според доцента, край Ябълково са намерени кости на домашни птици, което той определя като пробив в науката.

Досега се е считало, че питомната кокошка навлиза в Европа с арабите през 6 век. Археологът е категоричен, че в Европа няма открити по-ранни доказателства за отглеждане на пилета в домашни условия.
Доц. Лещаков е убеден също така, че населението, обитавало земите в Хасковско, хапвало мляко и сирене далеч по-рано от европейците. Той твърди още, че прачовеците 100% са познавали алкохола. Преди 5 години учените доказаха, че в Ябълково са пиели бира дори и преди египтяните. Местните я приготвяли от особен вид кисели ябълки, каквито днес не се срещат.

Изотопният анализ на храната показва, че те са консумирали също така и мляко, сирене и кашкавал. Всъщност, ДНК структурата на населението в Хасковско не се е променила кой знае колко от тази на тогавашните обитатели на региона.
Оказва се, че неолитното селище край Ябълково е най-голямото по площ на Балканите. Датирано е към 6200 г. пр н.е. Хора, които са го обитавали, постепенно са заселили и Източните Родопи. Те са били няколко десетки хиляди, което за онези времена си е било внушителна цифра.

„Няма друг обект от същия период в България, с който да правим сравнение. И на Балканите не е открит аналог от това време - с толкова сложна и предварително замислена структура“, казва археологът.
Сведенията за бита, храната и начина на живот на хората край Ябълково преди хиляди години се получават със свръх модерни изследвания. "Радиокарбонни и ДНК анализи са част от методите, които дават много подробна информация за населението, обитавало това място преди 9 хиляди години. Днес можем да научим не само какъв е бил начинът им на живот, но дори и какво е било традиционното им меню", казва доцентът. 

Изследвания на зъбите на откритите край Ябълково черепи показват каква е била любимата храна на праисторическите хора. "Много малко дивеч се е ловяло, древните са наблягали на домашни животни - прасенца и агнета. Похапвали са също риба и птици", убеден е още доц. Лещаков.



Източник: Десант





Коментари

горе