ДБМ: Родителите на 1/5 от децата с увреждания в домове не знаели, че са живи



От „Движението на българските майки“ поискаха оставката на ръководството на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Причината е несправяне с деинституционализацията на децата от домовете.

„През последната година стана ясно, че не могат да бъдат изведени всички деца с увреждания от домовете.

Голяма част от общините и новопостроените центрове не желаят тези деца,

тъй като те са изключително тежки случаи, и специалистите и обществото не са готови да ги приемат“, каза Росица Букова от движението за БНР.

По думите ѝ деинституционализацията на децата от домовете не се случва добре.

„Оказа се, че има повече построени сгради, а няма деца с увреждания, които да бъдат настанени там. Ние подкрепяме като цяло този процес, защото домове не бива да има, институции за деца не трябва да има, но за да ги няма, първото и най-важно нещо е подкрепата на семейството“, допълни тя.

Букова съобщи, че

ДАЗД не е информирала родителите на една пета от децата с увреждания, настанени в домове, че те са живи.

„Това доказва как Агенция за закрила на детето през годините „тика“ едни деца в институции, за да може да се издържа не само Агенцията, но и много други държавни структури по веригата“, категорична бе тя.

„В момента в домовете за деца с увреждания има около 600 деца и към момента МТСП и МЗ се опитват да разберат чия отговорност са тези деца – дали те имат нужда от социална или здравна подкрепа“, каза още Букова.

Тя уточни, че движението е предало становището си в Министерския съвет и МТСП и очаква среща с премиера или със социалния министър.

Букова посочи, че в средствата от новия програмен период не са предвидени разходи за Центровете за настаняване от семеен тип, а общините, които ще станат работодатели на тези центрове, нямат достатъчно ресурси.



Източник: Вести





Коментари

горе