Националния събор на народното творчество в Копривщица 2015



Националният събор на народното творчество Копривщица е вероятно най-голямото фолклорно събитие в Източна Европа. На всеки пет години, в първата половина на август, повече от 20 000 изпълнители от цяла България се събират, за да пеят, играят хора, свирят и изпълняват народни обичаи.

Официалната конкурсна програма се осъществява през деня на 8 сцени в местността Войводенец, докато всички други събития се провеждат в градa през вечерта.

Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се провежда от 1965 г. Съборът популяризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна. На първото си издание между 12 и 15 август край Копривщица са се събрали над 4000 народни певци, танцьори, изпълнители на музикални инструменти и др.
Фестивалът се провежда през пет години, като през 2010 г. се проведе десетото му юбилейно издание.

Всички участници са обикновени хора, организирани в местни читалища от цялата страна – пресъздават танци, песни и обичаи от своя регион. Това е единственото място, където можеш да видиш чужденци да изпълняват български автентичен фолклор. За много от тях това е дългоочаквано събитие – практически единственият международен форум, на който могат да покажат какво са научили.

Община Копривщица има ограничени организационни възможности и идеята е доброволците не само да помагат, но и да привнесат малко динамика в старомодния начин на правене на нещата.

Съборът ще се проведе на 7, 8 и 9 август 2015.



Източник: InfoSI





Коментари

горе