Палят огъня на нестинарите на 3 юни в Българе



Нестинари ще танцуват на 3 и 4 юни в село Българе, община Царево. Тогава започва празничната програма с традиционните нестинарски игри в чест на  „Св. св. Константин и Елена”. Всяка година празникът привлича стотици да наблюдават на живо редкия обичай. Празненствата от години се организират в нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил е денят на светиите.

Българи остава единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Танцът върху жарава е в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО от 2009 г.

Програмата на празника започва рано сутринта в 9:00 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм “Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото преминава шествие, а в 15:00 часа ще бъде запален огънят за нестинарите. В туристическия информационен център на Царево ще има безплатна прожекция на филма „Пътят на нестинарството”.

Предвидени са безплатни прожекции на първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня”. Фолклорната програма е насрочена за 19:00 часа, а преди нея е организиран и кулинарен базар с участници-кулинари от населените места в общината. Кулминацията на вечерта, както винаги, са нестинарските игри от 22:00 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите.



Източник: Кмета





Коментари

горе