20 впечатляващи забележителности в България, които трябва да посетите непременно!



Седемте рилски езера безспорно са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров. Едно приказно място, което си заслужава да се види. Красотата им привлича не само хиляди български и чуждестранни туристи.

 

 

Релефът изобразява конник в естествен ръст с копие в ръка. В краката на коня се вижда повален лъв, а зад ездача е изобразено ловното му куче. Според една легенда латински цар ловувал на платото, но паднал от скалите и загинал.

 

Тези извисяващи се до 200 м скални колони, образуват естествена крепост, чийто отбранителен потенциал е бил експоатиран от древни времена. Крепостните укрепления са строени и доизграйдани в три времеви периода: Римски (1-4 век), Средновековен (17-19 век) и Османски (1805-1837).

 

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка.

 

Пещера Проходна е с най-дългият пещерен тунел в България – (365 м.) Тя е една от най-известните пещери у нас и е обявена за природна забележителност.

Едно от най-интересните места, които можете да посетите в района на село Ягодина, е панорамната площадка, наречена “Орлово око”.

 

Според една красива легенда, нос Калиакра  носи името на млада красива девойка, която се хвърлила от скалистия бряг, за да не попадне в ръцете на поробителя. Историята гласи как 40 девойки, включително и Калиакра, преплели дългите си коси една в друга и скочили от скалите на днешния нос Калиакра, за да не бъдат пленени от османските поробители.

 

Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират.

 

Aсеновата крепост представлява уникален архитектурен строеж. След падането на България под Османско робство, Асеновата крепост е разрушена и реставрацията и продължава и до днес.

 

Свещарската гробница или тракийската гробница от село Свещари е едно от деветте български чудеса. Свещарската гробница е сред 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз

 

Шипка е един от респектиращите със своите размери и историческо минало български паметници на културата. Неговата архитектура и местоположение будят респект. Паметникът е построен с дарения от цялото българско население.

 

Крепостта Царевец е един от най-посещаваните архитектурни обекти в България. Тя е една от най-впечатляващите постройки по българските земи, достигнали до наше време. Разположена е на хълма Царевец в старата част на град Велико Търново

 

Пещерата Леденика е една от най-интересните, най-красивите и най-популярните пещери на територията на България.

 

Триградското ждрело е уникална природна местност, която се намира в Родопите. Троградското ждрело е обявено за защитена територия през 1963 г.

 

Село Боженци е едно от местата в България, които носят неподправения дух на българкската история, бит, култура и традиции. Това село има зад гърба си вече повече от шест вековна история, която продължава да се пише и днес.

 

Етнографски ареален комплекс-Златоград представлява един голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години.

Крушунска бигорна каскада или Крушунски водопад е водопад в Северна България, близо до село Крушуна, Община Летница. Водопадът се намира на 6км. от град Летница. Крушунският водопад е известен със своята живописност. Той е образуван от множество карстови тераси. Има пътека, която води до пещерата, от която водопадът извира. В района има още два по-малки водопада, единият от които се казва Малката Маара. В близост има и още няколко пещери - Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера.



Източник: zajenata





Коментари

горе