Ручей със сребърна жилка цери софиянци



Живата вода е в квартал Бояна, местните я използват и в домакинството

 

Наблизо до Боянската църква в столичния квартал “Бояна” се трупат дълги опашки от хора, желаещи да си налеят от ручея с целебна вода. Местните наричат магичната течност “жива” и вярват, че ги лекува и пази от болести. Вкусът й е изключително мек и приятен. Легенда разказва, че ручейчето се появило на мястото от само себе си, водата сама избила от земните недра. Тя е

толкова бистра и свежа,

защото се спуска направо от върховете на Витоша, а в състава й има десетки полезни вещества.

От 70-те години на миналия век се правят изследвания на тукашната вода, които показват, че е с високо съдържание на сребро. Според учените потокът вероятно минава през сребърна жилка, която го обогатява и превръща в лечебен еликсир. Действието й срещу възпалени венци, грипове, всякакви вируси, бактерии, рани и пъпки от всякакъв характер е незабавно.

Помага и при уморени очи и заболявания.

През годините на мястото се приписват десетки чудеса заради качествата на живата вода. Твърди се, че по време на турското робство сляпа жена, която всеки ден ходела да плиска очите си и да пие от извора, се изцелила. За кратко време тя прогледнала и оттогава местните нарекли чешмата Живата вода и Чудотворния извор. До чешмата, разположена между вековни дъбове, се стига по тясна пътека, в самото начало на гората,

по пътя към Боянския водопад,

обозначена е с табела, а някои жители на квартала я използват, за да чистят с нея къщите си. Твърдят, че сребърната вода е най-добрият дезинфектант, а за да останат по-дълго пресни зеленчуците, плодовете и месото, ги пръскат с нея.

Легендите гласят, че най-здравите църкви и градове се строят до силни и лечебни водоизточници, а според запознати този е един от тях. Изворът е още от римско време, но чак през 1200 година в близост до него българите по тези земи вдигнали Боянската църква. Докато изграждали красивата постройка, те утолявали жаждата си с чистите му води и се зареждали със сили и енергия, за да изпълнят богоугодното си дело.



Източник: nabore





Коментари

горе