46-и Фолклорен събор "Златната гъдулка"



Тази неделя, в Парка на младежта, от 9 часа ще стартира 46-ото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“. В рамките на фестивала ще се проведе и регионален етап от селекцията за участие на съставите и изпълнителите от Област Русе в 11-тия Национален събор на българското народно творчество – Копривщица  2015, съобщават от общината.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената на тазгодишното издание на форума ще се представят над 500 участници, общо 68 индивидуални изпълнители и форклорни групи от Русенска област, от които 241 изпълнители на изворен фолклор и 45 – на обработен. Най-малкият ентусиаст, който ще се включи във фолклорната надпревара рамо до рамо с големите, е на 5 години, а най-възрастният – на 85, и двамата от кв. „Долапите“.

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се нагърби експертното жури в състав: доц. д-р Николай Ненов, етнолог – директор на Регионален исторически музей – Русе, проф. д-р Горица Найденова, етномузиколог – преподавател по фолклор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и доц. д-р Веселка Тончева, етнолог от Института за етнология и фолклористика (ИЕФЕМ) при Българската академия на науките.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда – специалният приз  „Златната гъдулка“ за цялостно представяне. Изработката на голямата награда е дело на известния русенски майстор на професионални гъдулки и сувенири от дърво Антон Антонов от Дунавската задруга на майсторите на народните художествени занаяти.

За традиционния обеден концерт и голямото празнично хоро организаторите ще предоставят сцената на големите майстори на фолклора – артистите от Фолклорния танцов театър „Найден Киров“ (гл. худ. ръководител Камен Донев), посланиците на нашия град и българската култура по света, магнетичните танцьори, инструменталисти и певци на „Найден Киров“, които тази година празнуват заслужено своята 55-годишнина.

Специално приветствие към участниците и гостите на събора в обедните часове ще  поднесе кметът на Община Русе, г-н Пламен Стоилов.

Събитието се организира от Община Русе, а водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.



Източник: utre





Коментари

горе