16-годишна направи фурор в Германия с песен на Мадона



Албена Цачева от Полски Тръмбеш влезе в устата на медиите в град Зангерхаузен заради гласа си и перфектния си немски

16-ГОДИШНАТА АЛБЕНА ЦАЧЕВА ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, КОЯТО УЧИ В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, НАПРАВИ ФУРОР В НЕМСКИ ГРАД С ПЕСЕНТА НА МАДОНА „Като молитва”. Това се случва по време на ученически обмен от два месеца в град Зангерхаузен тази пролет, а Албена е единствена от търновското училище, поискана от ръководството на тамошната гимназия след гостуване миналата година. Миналата есен в същия град били десет ученици от Езикова гимназия, но след това от немското училище дошъл имейл, че искат само Албена заради доброто впечатление, което е направила преди. Така два месеца нашето момиче е живяло в дома на връстничката си Лаура, а наскоро я очаква на гости в своя дом в старата столица.
При първото гостуване в Германия Албена изнесла малка програма в гимназията, а мечтата й е да учи и остане точно в Германия. Заради тази своя амбиция Албена е впечатлила немското семейство освен с всичко друго и с немския си, защото другите ученици от обмена говорели на английски.

ОТКРИЛИ МУЗИКАЛНИЯ ТАЛАНТ В ЧАС ПО МУЗИКА

ПРЕЗ ДВАТА МЕСЕЦА В НЕМСКОТО УЧИЛИЩЕ НАШЕТО МОМИЧЕ БИЛО ЗАБЕЛЯЗАНО В ЕДИН ЧАС ПО МУЗИКА. Случайно я поканили да отиде в техния камерен хор, защото споделила, че пее. Целият клас запял песента на Мадона „Като молитва”, но учителката предложила солови изпълнения и тогава Албена блеснала. После й предложили да изпее целия хит на Мадона сама. След това я поканили да се изяви в градския концерт на хоровете, където публиката станала на крака. Отделно видеото от изпълнението на българската гостенка било качено във всички възможни сайтове в мрежата.
СЛЕД ТОЗИ КОНЦЕРТ ДОШЪЛ И ИНТЕРЕСЪТ ОТ МЕДИИТЕ В ГРАДА. ЗА АЛБЕНА ИМА ДВЕ СТАТИИ В МЕСТНИТЕ ВЕСТНИЦИ и тя е определена като равна на Гласът на Германия в „Мюзик айдъл”.
В двете пространни статии са отразени петте минути слава на Албена, защото песента на Мадона е била точно толкова на градския концерт. Освен това немските журналисти са подчертали, че тази българка е открита точно чрез ученически обмен между две гимназии. Немските медии са изумени и от факта, че едно 16-годишно момиче има такъв глас, при условие че в българските училища няма часове по музика в гимназията след 9 клас. В Германия музика се учи от първи до последния клас в средното училище независимо от профила на обучение.
„...Оказа се, че в техните часове не пеят само песнички, а правят контролни по музика. Освен това половината училища се занимават допълнително с някакъв инструмент. В града, който е с 30 000 души население, има и отделно музикално училище”, разказва Албена.
Ученичката е намерила много приятели в немския град, а за подарък на директорката на Езикова гимназия е донесла орхидея от колегата й в гимназията в Зангерхаузен.
Още като ученичка в родния си град Полски Тръмбеш Албена Цачева се прочу в мъжка роля на изгубено дете в мюзикъла „Питър Пан” по БНТ. Бе избрана в кастинг по време на проекта „Феномени” сред 700 деца в страната.
Трудно е да се каже кое Албена прави по-добре, защото има интереси в музиката, изобразителното изкуство и театъра. Още на 13 г. тя имаше вече 9 престижни награди у нас и в чужбина. Родителите на момичето Мариана и Минчо Цачеви са учители в СОУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш. Бащата е бивш полицай, който преди няколко години напусна МВР по свое желание. Той самият е широкоскроен човек, меломан, има над 300 грамофонни плочи, свири на китара, кавал и какво ли още не, занимава се и с фотография.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе