Панагюрище ще е домакин на първия международен турнир по тенис на маса „Асарел България оупън“



От 19 до 23 август 2015 г. Панагюрище ще бъде домакин на първия по рода си международен турнир по тенис на маса от висок ранг „GAC Group 2015 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open”, който е част от календара на Международната федерация по тенис на маса (ITTF). Това бе обявено днес на специална пресконференция в зала „Родина” на Националния стадион „Васил Левски”. В пресконференцията участваха Иван Александров, председател на Управителния съвет на Сдружението „Асарел България Оупън”,  Михаил Фролошки, генерален секретар на Българската федерация по тенис на маса, Цветозар Христов, директор на турнира  и Анелия Карова, национален състезател и държавен шампион по тенис на маса при жените за 2014 година.

В състезанието могат да участват до 240 състезатели –  мъже и жени, както и младежи и девойки до 21 години, а наградният фонд е в размер на 35 000 долара. Патрон на „Асарел България Оупън” е министърът на младежта и спорта Красен Кралев, а основните организатори са създаденото за целта сдружение с нестопанска цел „Асарел България Оупън“, община Панагюрище и Българската федерация по тенис на маса. Генерален спонсор на турнира е  най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона – „Асарел Медет“ АД, обявиха участниците в пресконференцията.

presk1Иван  Александров информира че „Асарел България Оупън ” е и първото спортно събитие, което ще се проведе в новата многофункционална спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище, с капацитет от 2000 души и две игрални полета, готови за състезания от международен ранг. „Четири неща ми дават основание да вярвам, че предстоящото състезание ще бъде успешно. На първо място Панагюрище е прекрасен град,  предлагаме чудесна база за настаняване и уникална спортна зала. Четвъртото ми основание е традиционното панагюрско гостоприемство, което ще усетят състезатели и зрители”, заяви Александров.

„Турнирът ще се играе по правилата на Международната федерация по тенис на маса –  едновременно на 10 маси с по 2-ма съдии. Общият брой на съдиите на първенството ще е  32, като главен съдия е Мария Ципу от Гърция, а неин подгласник  – Иванчо Костадинов”, обяви директорът на турнира Цветозар Христов. Той допълни, че състезанието ще се играе на 10 маси едновременно, което позволява в надпреварата да се включат до 240 играчи.

„Асарел България Оупън“ има всички шансове да позиционира България в спортния календар на Европа при тениса на маса. Вече сме изпратили покани за участие към националните федерации, организации и елитните клубове от цял свят, които да номинират свои състезатели. Очакваме топ спортисти от Европа и Азия, разбира се и от България. Като генерален секретар на Българската федерация по тенис на маса съм сигурен, че това първо за България състезание от такъв ранг ще има успешен старт и ще се превърне в традиционен ежегоден международен турнир“, подчерта Михаил Фролошки.

Националката Анелия Карова заяви, че е изключително горда от факта, че най-голямото състезание в България по тенис на маса ще се проведе в нейния роден град Панагюрище. „Това е и изключителен шанс за нас, българските тенисисти, да премерим сили с най-добрите в нашия спорт”, обобщи шампионката.

Квотата за българските участници е от 16 състезатели във всяка категория. Победителите при мъжете и жените ще получат по 4750 долара от наградния фонд, както и по 100 точки за световната ранглиста, стана ясно на пресконференцията.



Източник: pia-news





Коментари

горе