Три стъпки към щастието - 120 г. от учението на Микао Усуи



Всеки човек може да бъде щастлив. Това е девизът на японския основател на теорията за щастието и рейките д-р Микао Усуи. Тази година светът чества 150 години от рождението му и 120 години от създаването на теорията на щастието. Не са нужни големи усилия, за да живее човек добре, да е в хармония с природата и хората около него.

Обикновените хора имат нужда от помощ, за да са здрави и щастливи. Това е постижимо, както и да се живее над 100 години.
Микао Усуи е потомък на древен самурайски род и учението му се базира на древните философски и медицински традиции на японците.

Микао Усуи е основател на учението за овладяване на енергията в помощ на човека, известно като Рейки. Рейки е пътят на съпричастност и състрадание, път за достигане на щастие и хармония.

Микао Усуи основава школа, в която първоначално обучава само японци. След смъртта му за негов приемник е считан Чюдзиро Хаяси. Той от своя страна предава учението на жителката на остров Окинава Хавайо Таката. Тя запознава за първи път американците с Теорията на щастието на д-р Усуи.

Днес неговото учение е в основата на съвременните системи за дълголетие и щастие, практикувани от последователи в Япония, на острови в Средиземно море, Тибет и някои страни от Латинска Америка. 

Трите основни стъпки:

1. Общуване с деца

Столетниците обикновено живеят със своите внуци и правнуци. Те никога не се оплакват, че децата са непослушни, много са шумни и постоянно задават въпроси. Бъдете с деца, разговаряйте с тях. Общуването с деца не позволява на душата и тялото да гаснат.

2. Физическа работа

Каквото и да работите, винаги си оставяйте време за малката градинка в двора. Правете каквото й да е, но да е свързано със земята. Ходете повече боси. И спортувайте! Някога са тренирали с мечове, но съвременния човек трябва да бяга, плува, играе някакви игри. Правете го винаги, когато можете.

3. Хранете се с мярка.

Няма дебели столетници. Има успешно отслабнали в периода 50-70 години. Преди това диетите са излишни. Тази възраст е идеална за идеалното тегло. Не преяждайте и се хранете по строго определен график/час. 4-6 пъти на ден.

Съвременните учени са установили, че живеенето в голям град съкращава живота с 4-7 години. Използвайте всяка възможност да отидете сред природата. Разходките в гора, планина и край река прибавят 1-3 г.



Източник: frognews





Коментари

горе