Из "Малкият принц" - незабравими цитати - Развлечения - Шоубизнес



На днешния ден - 29 юни, се навършват 115 г. от рождението на френският писател Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Той е роден през 1900 г. във френския град Лион в благородническо семейство. Освен страстта към писането, той има и друга любов - авиацията, като в младежките си години постъпва войник и бива назначен за авиатор, но след катастрофа започва да лети в обществения транспорт.

Написал е книгите „Нощен полет“, „Земя на хората“, "Боен пилот", "Южната поща", "Писмо до един заложник", но е известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“.

Затова решихме да ви представим няколко вечни цитата от великолепната книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери - "Малкият принц":

"Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите".

"Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници".

"Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна".

"Какво значи "да опитомиш"?... Ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... В живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата..."

"Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец".

"Hяĸoи xopa ca ни нeпpиятни, "xлъзгaви" и гъвĸaви ĸaтo гъceници. Ho тoвa нe oзнaчaвa, чe вътpe в тяx тe нямaт нещo пpeĸpacнo".

"Питам се - рече той - дали звездите не са осветени, за да може всеки да намери някой ден своята. Виж моята планета. Тя е точно над нас... Но колко е далеч!"

"Никога не ни харесва там, където сме - каза стрелочникът".

"Всички възрастни хора са били най-напред деца".



Източник: Вести





Коментари

горе