Българчета спечелиха конкурс на НАСА



НАСА отличи две деца от Перник в свой конкурс за есе.

Петокласничката Стефаниа Бибидаки и шестокласникът Калоян Найденов от основното училище „Св. Йоан Рилски" ще вземат участие в международен космически лагер в Измир. Община Перник ще отпусне на всяко от хлапетата по 2189 лева, за да заминат за турския град и да се включат в учебно-тренировъчната програма в рамките на 8 дни.

„Класирането на пернишките ученици за участие в Международния космически лагер е не само признание, но и уникална възможност две деца от Перник да участват в неповторима международна космическа програма, която популяризира града ни", коментира директорът на училището Бойко Свиленов.

Междувременно стана ясно, че българският национален отбор по математика е спечелил шест медала на 19-ата балканиада за ученици в Белград. Златни медалисти са Иван-Александър Мавров от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски" (СМГ) и Евгени Кайряков от Образцовата математическа гимназия „Акад Кирил Попов" - Пловдив.

Носител на сребърен медал е Борислав Антов от СМГ. Бронзови медалисти са Кирил Байгачев и Борис Барабов от СМГ, както и Кристиян Василев от Първата частна математическа гимназия в София.



Източник: Новинар





Коментари

горе