Лайката ни прави милионери



Отглеждането на лайка може да ни превърне в милионери. Причина за това е дефицитът на билката у нас.

„В България има все по-малко лайка, а търсенето е все по-голямо. Който започне да я отглежда, от следващата година има голям потенциал за добра печалба”, съобщи за „Новинар” председателят на съюза на билкарите Емил Елмазов. Той подчерта, че има ренесанс в бранша и интересът на хората към билките се увеличава. Според него голям потенциал има и в салвията, известна като градински чай.

„Тази година Еньовден мина под знака на салвията”, изтъкна той. По думите му се налага внос основно на екзотични билки и подправки. Той даде за пример джинджифила, който се търси много на родните пазари, но не се произвежда у нас. „Билката сена, която може да си купите от всяка аптека, пък е внос от Египет”, допълни Елмазов. Той каза още, че лековитите растения влизат и в много хранителни добавки.

Оказва се, че освен някои билки масово и подправките в магазините ни са внос. Те идват от Египет, Албания и Македония, коментираха от биоферма за производство на билки, подправки и зеленчуци. „Вносните подправки са много по-евтини от това, което се прави в България”, обясниха производители.

Според тях родните производители слагат минимални надценки, но въпреки това не могат да бъдат конкурентоспособни на цените на чуждестранните продукти. Експертите допълниха, че една от причините е, че биосемената за подправките излизат солено и килограмът достига 280 лв.

За сравнение килограм конвенционални семена може да се намери за 10-12 лв. „Нашата себестойност на продукцията е много висока”, уточниха производителите.
Според тях в момента в България сред най-търсените подправки са босилекът, розмаринът и риганът.

Чакат 200 кг кориандър от декар

Добивът на кориандър ще бъде около 200 кг от декар, съобщиха от стопанство, производител на растението. Цената, която се очаква за продукцията, е около 1300 лв. за тон.

„Основните рискове, които крие отглеждането на кориандър, са така нареченото заболяване чернилка, ранната сеитба и ранният цъфтеж, както и ненавременното прибиране, от което следва падане на добивите”, обясниха производителите пред Фермер.БГ. Те допълниха, че прибирането на реколтата се очаква да започне не по-рано от 10-5 юли заради падналите дъждове през последните седмици.



Източник: Новинар





Коментари

горе