Оперен певец от 18 години е морски спасител



Не всеки добър плувец може да стане добър спасител на плажа. Нужни са още две качества: наблюдателност и смело сърце. Това твърди хорист от операта, който от 18 години работи като спасител на Бургаския плаж. Пял е на сцената като хорист в над 30 опери. Любими са му "Кармен" и "Травиата". Но операта на морето очевидно го привлича много повече.

44-годишният Петър Русев е роден в Бургас. Кореняк е, живее в центъра на морския град, до храма "Св. св. Кирил и Методий". Роден е ден след Никулден и като истински морски човек тачи светеца. Всеки път преди работа си казва една молитва. Това си е негов личен ритуал от години.

Завършил Музикалното училище в Бургас и станал хорист в операта като първи тенор. От малък тренирал плуване и в крайна сметка любовта към морето надделяла. Не е "гларус". От една страна, защото от известно време има наредба, спусната от БЧК - морален кодекс на спасителите, който забранява свалките на плажа. От друга - ерген е още, но от 6 години насам има сериозна приятелка. И парадокс - запознал се с нея на плажа. Тогава моралният кодекс още явно не е бил в сила.

Със свой приятел си хортували под вишката и наблюдавали морето. Изведнъж се появила много хубава жена, която правела снимки с фотоапарат. Приятелят я харесал и пратил Петьо за посредник.

"Моят приятел би желал да се запознае с вас", казал посредникът, но сам паднал в любовен плен и така до ден днешен.

Адашът на легендарния бургаски зевзек Петьо Пандира е на пост номер 2, под Летния театър. Спасявал е много хора при инциденти в морето. Някои и до ден днешен му се обаждат на поста, от други не чул и едно "благодаря". Важното е работата да върви, да има по-малко инциденти, а като има - да са с щастлив край.

Мъртвото вълнение тази година подранило много. Започнало още в началото на юни, хвърля бомбата спасителят. Това е заради климатичните промени. Иначе "мъртвакът" се чака в края на юли и началото на август.

Най-страшният ден обаче си остава 20 юли - Илинден, заради поверието, че морето взема жертви на тази дата. Денят има лоша слава и затова спасителите с двойно по-голямо внимание следят морето.

От лапите на мъртвото вълнение трудно може да се спаси и опитен плувец. Когато хване, то държи 3, 5, 7 до 12 дни. Ако, не дай Боже, попаднеш в него, правилото е едно: не плувай към брега, а успоредно на плажа и има шанс да се измъкнеш от засмукващите подводни ями.

„Дисциплината на летовниците куца. И да се вее червен флаг, много от тях напират да влизат сред опасните вълни“, казва Петър Русев. Затова кметът на Бургас Димитър Николов преди няколко години издаде заповед - глоба до 1000 и 2000 лева, ако не се подчиняват на спасителите. Миналата година има съставени 20 акта. Най- недисциплинирани са руснаците, следвани от родните плажуващи, обяснява спасителят.

Морските вълци, които през лятото в пек и дъжд стоят като скали на постовете, са замесени от друго тесто. Морският спасител обича морето, земята, небето, с други думи свободата. Заплатата не е голяма - от 500 до 700 лева, и не е вдигана от няколко години. Може би затова няма наплив за тази професия. В момента на Бургаския плаж, да речем, липсват 15 спасители. Освен това курсове се организират само от БЧК и са крайно недостатъчни да отговорят на нуждите на плажовете и басейните. Петър Русев не би станал спасител на басейн дори и към някой луксозен комплекс. Сърцето му плува в морската шир. Самият той свири на китара, обича да ходи и на планина. Прави го поне веднъж годишно. Като хорист е обиколил много държави, най му допаднали Испания и Португлия.

Лакърдиите за най-желаните на плажа мъже нямат край. Мацка симулирала, че се дави и когато спасителят отива до нея, тя казва - може ли да излезем тази вечер? Друг път приятелки плащат на някой младок да се направи на давещ се край шамандурата и гледат сеир, заливайки се от смях. Млади дами пък "заграждали" 70-годишен спасител заради бронзовия му загар: "От кал да е, спасител да е".

Според Петьо Русев обаче морският спасител вярва в любовта. Истинската, далеч от вицовете и историите за гларуси и свалячи.

Строители бдят за удавници

Строители и студенти са сред спасителите на Бургас и това лято. Те са "на бойна нога" от 1 юни. На разположение на спасителите на 14-те поста на ивицата са лодкар и линейка, а сигнализацията им и това лято е зелено, жълто и червено.

Сред морските вълци има само една дама. Строителите, които временно са захвърлили шпаклите, обясняват, че през лятото зидариите по морето са забранени и затова са се преквалифицирали във вървежна за сезона професия.



Източник: Труд





Коментари

горе