Бутането на циганските къщи в Гърмен приключи



Пет от незаконните 124 къщи в ромското гето край Гърмен бяха съборени днес. Една от постройките, ромите си я бутнаха сами, а останалите четири - булдозер. Първата къща ромите събориха сами, за да не плащат за принудителното, но тя беше паянтова, а ромите дружно я събориха, след като разбиха тухлите между дървените колони. След това настана смут.Започна брожение, да си събарят сами къщите или не, след като не им е осигурен подслон. Самосъбарянето и изнасянето на покъщнината премина през няколко фази. Тези, които в началото твърдяха, че ще останат вътре "за да ги затрупат булдозерите" не си извадиха покъщнината. После я изнесоха. За да я внесат пак отново вътре. Накрая я изнесоха окончателно. През това време в първия прилив на съзнание, циганите разбиха и прибраха алуминиевата дограма, къртеха и сателитни чинии.

Към 13.30 часа пристигна булдозер, а малко преди това областният управител Бисер Михайлов, директорът на ОД МВР Христо Разсолков, представители на РДНСК-Благоевград и други. На две от къщите позволиха да им свалят керемидите и дървените скатове на покривите, след това булдозерът с няколко захода събори четирите къщи една след друга.

Преди събарянето да започне ромка заплашваше: "Няма да гледаме как събарят къщите ни, християни сме, Господ ще накаже тези, които го сториха". С появата на булдозера се появиха и две коли на жандармерията. Те направиха кордон между оградените с лента къщи за събаряне и множеството. Чуваха се клетви, стенания, тръшкаха се жени, ревяха деца.

Преди събарянето да започне жена питаше, крещейки защо не събарят незаконните хотели и замъци, а само техните къщи. Нямаше кой да й отговори. Пред къщите на каруци се трупаше покъщнина, върху нея лежаха деца. Тъжна бе гледката с изгонените от незаконните домове малки и големи, като някои от последните плачеха.

Събарянето приключи в 13.30 часа, така държавата си свърши част от работата. Още две къщи трябва да бъдат съборени на 13 юли, останалите през август.



Източник: Блиц





Коментари

горе