Добри хора даряват пари за обучението на рома Марсело Илиев в Кеймбридж



Добри хора ми даряват пари, за да мога да се запиша в колежа в Кеймбридж, в която бях приет преди дни. Това сподели осмокласникът Марсело Илиев от ромския квартал „Огоста” на Монтана, за който Kmeta.bg разказа. Звънят му българи от страната и чужбина. Никой не предлага цялата сума – 34 000 паунда, но всеки изразява искрено желанието си да помогне. Предлагат му по 100 долара, по 400 евро, по 300 лв. Семейството благодари на всички, които сега му се притичват на помощ.

Досега Марсело нямаше сметка в банка, по която да бъдат превеждани парите. От днес такава сметка има в Пощенска банка, която е на името на майка му Цветана Илиева. 15-годишното момче не може да бъде титуляр на сметка.

Днес Марсело завърши осми клас на гимназията по архитектура, строителство и геодезия в Монтана. В паралелката, в която се изучават „недвижими имоти”, той е втори по успех. Има отлични оценки по всички предмети с изключение на химия и биология, по които има петици.

Дори да не успея да събера парите и да не замина да уча в Англия, аз ще продължа да се уча прилежно, за да завърша с добър успех. При всички случаи ще продължа образованието си, зарича се Марсело. Той желае и подтиква и другите деца от ромската махала да се учат, да се образоват и  да променят начина си на живот. Ние можем да бъдем уважавани хора като останалите, убеждава успелият ром. Макър и още ученик в професионалната гимназия, той се превръща в пример за децата от ромската общност като него да преследват мечтите си. Пътят от гетото до Кеймбридж не е невъзможен, проповядва Марсело. 



Източник: Кмета





Коментари

горе