Празник на хляба ще се проведе в Ресен



За поредна година по инициатива на кметство с. Ресен и Народно читалище „Народна просвета 1874” на 4 юли /събота/ от 10:00 часа в читалището ще се проведе Празник на хляба под надслов : „Никой не е по-голям от хляба”.

Празникът ще е с конкурсен характер в две категории- кулинарна и народно творчество. В категорията „народно творчество” участие ще вземат фолклорни групи от: с.Ресен и с.Миндя от община Велико Търново, с.Медовина , общ. Попово, с.Писарево и с.Правда от общ. Горна Оряховица. Извън конкурсната програма на празника участие ще вземат и танцовите клубове от гр.Горна Оряховица- Танцов фолклорен клуб „Балканика” и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” с.Ресен.

В кулинарната изложба във фоайето на читалището ще бъдат изложени обредни хлябове, баници , мекици , бухти и други производи на хляба, приготвени от читалищата участници в празника. Жителите на с.Ресен, гостите и участниците в празника ще останат очаровани от изложението на хлебни производи от ресенските фирми - „Хлебозавод Яна-1” и ЕТ Фоер” П. Добрев. Компетентно жури с председател архимандрит Георги - игумен на Преображенския манастир, родом от с.Ресен и съпричастен във всички мероприятия в нашето село, и членове Радослава Иванова – председател на НЧ”Народна просвета 1874”, Йорданка Бобева – музикален педагог, преподавател по български език и литература в ОУ ”Хр.Ботев” в с.Ресен , Иванка Калбанова – майстор сладкар и Маргарита Деневска – майстор готвач ще оценяват участниците в двете категории. Журито ще присъди I- ва , II-ра и III –та награда за цялостно участие.А някой от колективите ще получи специалната награда за участие в празника – на кмета на село Ресен г-жа Йорданка Колева. На всички участници ще бъдат връчени грамоти за участие. По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.



Източник: utre





Коментари

горе