"Българе" с премиера на "Последната нощ на Апостола"



Спектакълът „Последната нощ на Апостола” прави своята премиера пред публиката в град Добрич на 15 юли. Постановката е създадена по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Ив. Димитров и актьора Димитър Селенски.

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред публиката в Добрич на 15 юли, сряда, от 20.30 часа. на сцената на Летния театър.

Ансамбъл „Българе” и Димитър Селенски ще покажат една различна гледна точка за величието и падението, за жертвоготовността и предателството, съизмерени с всеотдайното дело на Васил Левски.

„Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Ив. Димитров.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Ив. Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Ив. Димитров.

Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на преосмисляне на историческите факти чрез съпоставяне на народностното и личното, на доблестта и малодушието, на всеотдайността и егоизма.

Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за  българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски.  

 Първоначално замислен като събитиен спектакъл по конкретен повод, "Последната нощ на Апостола" бе представен за първи път на паметната дата 19 февруари м.г. пред столичната публика. Изключителният успех, който постигна, доведе до желанието на зрители от цялата страна да го видят. Така веднага на 3 март той бе игран в Севлиево, после на сцените в Плевен, Стара Загора, Созопол, на първия събор „Войводска среща” в Жеравна, в Русе, Пловдив и през настоящата година в Самоков, Левски, Челопеч, Ямбол, Враца, Габрово и Сливен. Добрич е шестнадесетият град, където спектакълът ще бъде представен.

Завладяващите актьорски превъплъщения на Димитър Селенски, когото зрителите ще видят в шест различни образа на съвременници  на Дякона, и емоциите от изключителната актьорска игра на невероятните млади танцьори на ансамбъла ще накарат публиката отново да съпреживее трагичните и величави моменти от националната ни история. Създаден от българи за българи, "Последната нощ на Апостола" още от първите минути превзема сърцата на патриотите, за които е много важно съхранението на националната ни памет. Той е поредното тематично послание на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, чиито спектакли „Това е България”, „България през вековете” и „Албена” над десетилетие присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силни духовни компаси.

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” предлага едно различно емоционално преживяване, което със сигурност ще бъде оценено по достойнство от театралната родолюбива публика в Добрич. Представлението е под патронажа на кмета на града Детелина Николова и е посветено на 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски, която отбелязваме на 18 юли.



Източник: utre





Коментари

горе