След като го удрят с 400% лихва по бърз кредит, великотърновец си го връща на заемодателите



Николай К.: „Прехвърлих покъщнина и имоти на близки, за да не ми вземат нищо, държавата е виновна”

ЖЕРТВА НА ФИРМА ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ НАМЕРИ НАЧИН ДА СИ ГО ВЪРНЕ ЗАРАДИ ЖЕСТОКИТЕ ЛИХВИ, СРЕЩУ КОИТО СА МУ ОТПУСКАЛИ ПАРИ. Николай К. сам потърси „Борба”, за да разкаже историята си.
„Опитвали ли сте да вземете кредит? Обиколил съм всички банки, но навсякъде ми казват, че трябва да си доказвам доходите или да водя поръчители. Доходите си доказах, но се оказаха ниски. Никой в днешно време пък не иска да гарантира заеми. Така в безизходицата си стигнах до фирма за бързи кредити”, разказа великотърновецът.
Преди три години той тегли първия си заем, за да си покрие битови разходи. Сумата не е голяма. Подписва договор за 800 лв. с популярна фирма за бързи кредити. След няколко месеца обаче закъсва с вноските и го дават за принудително събиране на бирник. Направо ахва, след като на вратата му чука частен съдебен изпълнител с няколко яки момчета и го уведомява, че има да дава почти 5 хил. лв.
„Принудих се да прехвърля цялото си имущество на приятел, за да не могат да ми го описват. Изчислиха ми, че практически крайната сума, съпоставена с тази, която съм взел и частично върнал, е резултат от лихвата, оказваща се над 400%, което е престъпление. Някой ще каже, че сам съм си виновен, и ще е прав, но всичкото това ограбване става с мълчаливото съгласие на държавата”, обобщава кредитополучателят.
На няколко пъти той писал писма до президента и омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, но получавал уклончиви отговори и се убедил, че Бог е високо, а цар - далеко...
ЗА ДА СИ ОТМЪСТИ НА ФИНАНСОВИТЕ АКУЛИ, НИКОЛАЙ ТЕГЛИ ОЩЕ ТРИ КРЕДИТА. Успява заради алчността на фирмите, които изобщо не си правят труда да го проучват, а му отпускат парите в очакване да започне да им връща вноските, обложени с големи лихви. „Взех и други заеми, има фирми, които дават само като кандидатстваш по интернет. Явно лихвите, които получават, им стигат да понасят и загуби от клиенти като мен. Досега съм взел няколко хиляди лева и никой не ме търси. Звънят ми по телефона или ми пращат писма. Имам топ с известия, дебел една педя, но вече съм изучил законите и знам, че нищо не могат да ми направят, а давността ще отмине. Това е моята реакция, след като държавата ги е оставила да безчинстват”, категоричен е Николай.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе