Турци изоставили наш шофьор със счупен гръбнак в Румъния



Семейство Чиняеви дава пример за оцеляване в страната на абсурдите

ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦ С РУСКО ПОТЕКЛО И СЕМЕЙСТВОТО МУ ВОДЯТ ИСТИНСКА БИТКА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В МАЛЪК АПАРТАМЕНТ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА КВ. „БУЗЛУДЖА”. Животът на Едуард, Павлина и 11-годишния Сашко Чиняеви се преобръща наопаки, след като главата на семейството претърпява злополука преди 5 години. В момента той е прикован на легло, тъй като не може да се движи, носи постоянен катетър, а веднъж в месеца близки идват, за да го пренесат до терасата. Единствената надежда за Едуард е експериментално лечение в Университетската болница във Вроцлав, където практикува д-р Пламен Табаков, чиято майка е полякиня. Единствен той в света е успял да излекува човек с подобен проблем чрез присаждане на клетки от обонянието. В момента медикът набира група от пациенти, за да получи финансиране и внедри метода си.
Ежедневно Чиняеви преглеждат имейли в очакване на информация за това и са изучили детайлно всички варианти за облекчаване на състоянието на пострадалия.
43-годишният Едуард е от руския град Пимен. Остава в България заради голямата си любов Павлина, с която имат прекрасен син.
Преди пет години откликва на обява за шофьори в местното представителство на турската фирма за превози „Курт къмпани”. „Нае ме турчин от името на собственика, който знам, че се казва Хамид. Трябваше да транспортираме грозде от Истанбул за Москва. Направих един успешен курс и поех за втори. В Румъния обаче камионът аварира и се наложи да надигна кабината, за да го ремонтирам. Заради повреда в хидравликата тя обаче падна и ме премаза. Теглото й е над тон. По новините в Румъния даваха репортаж за ваденето ми. За моя зла участ се оказах парализиран от кръста надолу”, разказва Едуард.
Той и семейството му тутакси е трябвало да осигурят 5 хил. лв. за операция. След множество преговори фирмата е дала 1500 лв. „Останалите намерихме от приятели и роднини. Платихме ги на части”, спомня си перипетиите Павлина. Държавен фонд пък покрива транспортирането на пострадалия от клиниката в Яш до Велико Търново. Заради трудовата злополука започва разследване на Инспекцията по труда и прокуратурата. В неговия ход се оказва, че работодателят продава фирмата и се покрива, за да не носи отговорност. Неговият местен представител пък обяснява на длъжностните лица, че помагал приятелски и помолил да не го безпокоят повече, тъй като нямал нищо общо с дружеството.
„От инспекцията прекратиха разследването. Не могли да открият бившия собственик и написаха заключения по фантазия. Попитахме ги защо - извиниха ни се, но такава била ситуацията”, разказва още жената. Оказа се даже, че договорът на шофьора е служебно прекратен едностранно от работодателя. Според злощастната фамилия подобна безотговорност, която остава безнаказана, може да се случи единствено у нас, заради което мнозина смятат България за страна на абсурдите.
ЕДУАРД ИМА НУЖДА ОТ ПРОЦЕДУРИ В БАРОКАМЕРА, които да облекчат циркулацията на кръвта и атрофията на мускулите му. Подобен уред обаче има в София, Бургас или Варна. Цената на една процедура е 80 лв., но и тези разходи семейството не може да покрива.
„Трябва да прави рехабилитация. Заболяват ме ръцете да правя масажи и да го нося. Аз съм като мъж. Най-тежко е зимата, когато се налага да мъкна и дърва до петия етаж, за да се топлим. Не можем да си позволим рехабилитатор. Не можем да ползваме и количката на мъжа ми, защото не се побира в асансьора. Налага се да я разглобяваме и да я смъкваме, а долу пред входа пак да я сглобяваме”, разказва още неволите си Павлина.
След участие в телевизионно предаване на Едуард мъж от Видин се трогва и пристига лично, за да му донесе акумулаторен скутер за инвалиди. Машината обаче е неизползваема, защото няма кой да я мъкне по стъпалата до входната врата.
Наскоро от Бургаските минерални бани пък подарили двуседмични процедури на Чиняев и сега фамилията се стяга за море. Доволен е и 11-годишният Сашко, който е гордостта на родителите си. Амбициозното момче се увлича по фотографията, а наскоро е спечелило първо място и купа от състезание по стрелба с лък.
Независимо от несгодите усмивката не слиза от лицето на Едуард. Той прави паралел и с популярния летец Алексей Мересиев, описан от Борис Полевой в книгата „Повест за истинския човек”. „И аз като него тепърва ще се уча да ходя, той е успял даже да полети отново без крака. Защо да не мога да бъда пълноценен човек и аз?”, казва мъжът.

ЧИНЯЕВИ ОЦЕЛЯВАТ СЪС 700 ЛВ. В ОБЩИНСКО ЖИЛИЩЕ

Единствените доходи на семейството са пенсията на таткото, която е 230 лв. Той получава и 90 лв. за придружител. В качеството си на негов личен асистент пък Павлина взима 441 лв., които обаче се облагат. За да подпомогнат бюджета си, тя ходи да почиства домове и входове.
„Най-големият ни проблем е жилището”, категорични са тримата. В момента фамилията живее в общински апартамент на ул. „Филип Симидов”. Той е двустаен, но едното помещение не може да се ползва заради влагата. Така тримата спят в една стая и си готвят в малката кухничка. Петте етажа обаче са непосилно препятствие за Едуард и неговите колички. Тримата чакат да бъдат настанени в жилище, което е на първи етаж и е с по-добри условия. Продължават трудната си битка с живота, като дават на всички останали истински урок по оцеляване.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе