Марина Шидерова: Вярвайте в себе си!



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

Преди няколко месеца получихме съобщение от момиче, чието име ни беше непознато. В писмото беше прикачена прекрасна картина, която веднага грабна вниманието ни. Зачудихме се защо не сме чували  името й при положение, че талантът й е наистина неописуем. Нямаше как да не продължим да поддържаме връзка с нея и след срещата ни се убедихме, че тя е творец, за когото трябва да се говори и разказва. В следващите редове може да прочетете интервюто, което проведохме с нея, както и да разгледате  красивите й творби.


Представи се с няколко думи
,с какво се занимаваш?

Автопортрет

Автопортрет

Здравейте! Казвам се Марина Шидерова, на 27. Завърших „Индустриален дизайн“, с магистратура „Графичен дизайн”. В момента съм дизайн-директор в Австрийска компания, занимаваща се с уеб дизайн и разработка на всякакъв тип софтуерни продукти. Освен „сериозната” ми работа, обвързана изцяло с графичния дизайн, намирам време и за голямата ми страст – рисуването с акварел. Това мое хоби определено влияе изключително вдъхновяващо на работата ми! Комбинацията между работа и хоби е много продуктивна, а и следва максимата, че човек може да бъде щастлив в работата си, тогава, когато обича това, което работи.

От колко години се занимаваш с рисуване и кое те накара да поемеш по пътя на изкуството?

Това начало датира от далечната 88-ма, където откриваме и моите най-ранни рисунки, за които разказва мама. Тя всъщност пази папка с рисунките, нарисувани от мен на 3-годишна възраст, които като гледаме днес предизвикват смях, но едновременно с това са и доста странни за дете на тази възраст – чудовища, извънземни и други чудати герои, плод на детското ми въображение… : )) Пътят ми винаги е бил, сякаш, предначертан. Дори следването в ТУ-София и изучаването на „сухи” и тежки инженерни дисциплини не успя да отклони вниманието ми от изкуството. Всяка свободна минута търся възможност да творя нещо с ръцете си. Това неспирно желание е сякаш нещо живо, някаква магия, която неразделно те свързва с листа, молива и боите, карайки те да пренебрегваш всичко останало.

Голяма част от картините, които рисуваш са обвързани с българската тематика. Повечето от художниците, които илюстрират историята ни са мъже, а ти си младо момиче, което очевидно се вълнува от тези неща. Защо?

Валя Балканска

Валя Балканска

Добър въпрос :-)… Израснала съм още от малка с  картините на големите майстори – Мърквичка, Вешин, Васил Стоилов, Майстора… Дядо ми беше много ерудиран и свързан с изкуството човек и всяка седмица ме водеше по музеи и изложби. Детството си свързвам с места като Националната Художествена Галерия, Етнографския музей, Софийска Столична галерия и много други… Той обичаше да ми разказва за отминали времена, за хората, живели някога по тези земи и за големи българи. Всички тези образи са се запечатали особено силно в съзнанието ми и са ярък символ за величието на нашата Родина. Голямата тема „български бит” е постоянен източник на вдъхновение, поради своята неизчерпаемост, многоцветност и богатство. Аз съм българка и смея да определя себе си като родолюбец.

Относно това, че съм жена, крайно време е да се разбие този стереотип за мъжете-геори, мъжете-откриватели, мъжете-художници. Факт е, че исторически мъжете превъзхождат жените по брой в тези категории, но вярвам, че сега е времето в Българската история да се появяват и жени-художници, които да оставят следа. Ще завърша с една забавна гледна точка, изразена от моя професор Никола Ангелаков, който, впрочем, е единственият жив ученик на големия майстор Васил Стоилов, който ми казва често, че рисувам „мъжки акварел”. : ))

Как живее един творец в България?

Дядо Добри

Дядо Добри

Много голяма тема, че за огромно мое съжаление рисуването не е достатъчно, за да се издържаш финансово. Живеем във време, притиснати от житейско-икономически проблеми и рядко българинът успява да задели средства за „духовна храна”, пренебрегвайки ежедневните битовизми. Тук отново ме води вярата, че идват по-добри времена! Време е за Ново Българско Възраждане, за един модерен Ренесанс! Големите исторически събития раждат големи произведения на изкуството – театър, книги, картини, музика. Може би, защото емоциите на хората са много силни в такива времена. Последните години се забелязва разцвет в съвременното българско изкуство, което може само да ни радва! И съм в очакване на това „Пробуждане” на съзнанието на българина!

Ти си устремена и енергична – какъв е съветът ти към талантливите млади хора, които се колебаят дали да се захванат с изкуство, тъй като смятат, че „няма хляб“ в него?

Поласкана съм! Благодаря за чудесната оценка! Казват, че мъдростта идва с годините и в моя случай, мисля, че има още време, докато дойде моментът, в който да „давам акъл”! : )) Но, ако мога да апелирам към всички млади хора, свързани със сърцата си с изкуството, той ще бъде: НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ! Борете се! Творете, създавайте, правете светът около нас, Нашият свят и Нашата България още по-красив! Защото съм убедена, че в това се състои смисъла на живота – да оставим следа след себе си и да полагаме усилия всеки ден в името на някаква добра кауза! И най-важното – вярвайте в себе си! : )

А колкото до „хляба“ – убедена съм, че ако човек полага достатъчно усилия ежедневно (ако се труди наистина много, то той става истински добър в това, което прави и няма как да не си намери място в обществото, няма как да не си намери добра работа и няма как да не бъде оценен.

Разбираме, че си момиче, което обича България и те е грижа за нея и съдбата й. Оптимист ли си?

полковник Владимир Серафимов

полковник Владимир Серафимов

Определено – ДА! Оптимист съм и вярвам, че положителната нагласа носи промяна! Както вече казах, нетърпелива съм за Новото време, което предстои!

Подочухме, че имаш желание да покажеш прекрасните си творби на по-голям кръг от хора. Ще ни издадеш ли какво ти се върти в главата?

Да, разбира се! В момента подготвям усилено голяма изложба през есента на етнографска тематика, под надслов „Забравени български образи“. Изложбата ще включва картини, изобразяващи етнографски сцени от българския бит, портрети на големи български възрожденци – някои, от които много популярни, а други не толкова. Изложбата ще бъде в Етнографския Музей, помещаващ се в Националния Дворец, защото духът на сградата ще допринесат за създаване на желаната атмосфера. Искам тази изложба да бъде цялостно потапяне в българския бит и магията на отминалите времена, където българите са горди, героите за смели и се борят за промяна и където един народ завоюва свободата си!

 Още нейни творби може да разгледате тук: http://www.marinashiderova.com/



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе