С 8 медала българският отбор е първи на Балканиадата по информатика



С високи постижения на българския национален отбор по информатика завърши Балканската олимпиада в Русе, която събра в сериозната надпревара 11 държави от региона (България, Гърция, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция).

От Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки съобщиха, че първият отбор се е класирал убедително, заемайки първо място в отборното класиране с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Съставът на медалистите е следният:
Христо Венев – СМГ – златен медал
Енчо Мишинев – МГ Ямбол – златен медал
Даниел Атанасов – СМГ – сребърен медал
Кристиян Цъклев – СМГ – брознов медал
Ръководители на отбора са Стоян Капралов и Евгени Василев.
По традиция страната домакин на олимпиадата участва с два отбора от по четирима състезатели. Вторият отбор на свой ред завоюва 1 сребърен и 3 бронзови медала. Победители от втория отбор са:
Андрей Лалев – ПМГ Велико Търново – сребърен медал
Иво Дилов – СМГ – бронзов медал
Валентин Борисов – ПМГ Шумен – бронзов медал
Виктор Терзиев – СМГ – бронзов медал
Ръководители на отбора са Кинка Кирилова и Бисерка Йовчева.
За последните 10 години българските ученици са спечелили 17 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала от участието си в Балканска олимпиада по информатика. Престижното състезание се провежда през 1993 г. в Констанца, Румъния. В нея участват 8 държави, включително и България. Страната ни участва във всички издания на олимпиадата оттогава с изключение на едно, като е била домакин през 1995 г., 2004 г. и 2009 г.
Балканската олимпиада е организирана от МОН, Съюза на математиците в България, Община Русе, Регионален инспекторат по образованието Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе, и СРООПН.
Подготовката и участието на олимпийските отбори по природни науки в международни състезания и олимпиади се провежда с изключителното партньорство на Фондация „Америка за България“.
ХХХ
Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.



Източник: Актуално





Коментари

горе