Олег Ковачев събира рицарите без броня



Ето ги рицарите от 1965 г. (от дясно на ляво): Олег Ковачев, Славчо Николов и Олег Попов. Днес съответно режисьор, бизнесмен и фоторепортер

Олег Ковачев, чийто артистичен талант изгря в “Рицар без броня”, когато е едва 9-годишен, иска да покани на среща всички живи участници в създаването на този вечен български филм.

Идеята хрумва на Ковачев, когато наскоро минал покрай мястото в кв. “Хиподрума”, където преди 50 години са заснети много от сцените с малките рицари.

Тогава там имаше магазин и складове, сега е “Билла”. Но хотел “Славия” и жилищните блокове, чиито входове и тераси са влезли във филма, са си на мястото.

От екипа на лентата вече не са сред нас сценаристът Валери Петров, режисьорът Борислав Шаралиев, операторът Атанас Тасев, художничката Мария Иванова.

Както и някои от актьорите - Апостол Карамитев (вуйчо Георги), Цвятко Николов (бащата), Таня Масалитинова (учителката Кирилова), Соня Маркова (журналистката Христова) и др.

Но пък са живи авторът на музиката Васил Казанджиев, актьорите Мария Русалиева (майката), Никола Анастасов (съседът) и Георги Пенков (старшината от КАТ), както е името по паспорт на неотразимия учен и артист к.т.н. ст.н.с. инж. Джони Пенков.

Сред нас са и някогашните деца актьори, днес около 60-годишните Олег Попов, Вихър Стойчев, Славчо Николов, Катя Стоянова и др. В масовките се снимат и много други деца. Често съвсем непознати хора спират на улицата Олег Ковачев и започват да му разказват весели и смешни случки от участието си в снимките.

Олег си спомня и един от най-големите проблеми, с които се сблъсква тогава. По сценарий трябва да си свали панталоните. Което означава да му се видят белите гащи, заради което децата от махалата после щели да го скъсат от подигравки.

Апостол Карамитев му разказвал как се снимал по бели гащи в “Специалист по всичко” и че актьорът не бива да се срамува от нищо. Не и не! Наложило се да извикат майка му и баща му, които след часове преговори убеждават малкия да събуе панталонките си пред камерата.

Ако името ви е пропуснато в този текст, обадете се на редакционния телефон 942-25-75 или на мобилния на Олег Ковачев 0889/716 032.



Източник: 24 часа





Коментари

горе