Край село Орешец откриха за посещения най-красивата пещера в България (видео)



Край село Орешец, общ.Димово е открита нова пещера наречена „Венеца“. Това е изключителна възможност за благоприятното развитие на туризма в региона. Преди повече от месец новооткритата пещера беше пусната и за посетители, които са любопитни и искат да надникнат в подземния живот на пещерата. Хората посетили и разгледали пещерата са очаровани от нейната красота и казват, че пещерата „Венеца“ е най-красивата до момента в България. Пещерата се намира на 6 км от Белоградчик. В региона има и друга голяма и много посещавана пещера „Магура“.

bat_01

„Източник на снимка:venetsa.org“

Любопитното е, че пещерата е открита съвсем случайно през 1970 година по време на добив на варовик в съседна кариера. След рухването на стената от взрива, каменарите били удивени от красотата на пещерата. Те разказват, че малко пространство било обсипано с кристали, сталагмити и сталактити, които образували интересни фигури и дървета. Каменарите веднага се свързали с спелеолозите от „Бял прилеп”, които първи огледали пещерата. След огледа от пещерняците, те били категорични, че това е най-красивата пещера из между 121 пещери в региона. Още през 1980г са правени опити пещерата да стане туристическа забележителност, но проектът е замразен заради липса на средства. През 2007г проектът е възобновен и наскоро е успешно завършен.

reed-flute-cave-2

„Източник на снимка:venci.bg“

Благодарение на общината в Димово, която отпусна 5000 лв. за изграждането на трафопост в пещерата има поставено осветление, за да може посетителите да се предвижват и оглеждат пещерата по-добре. Останалата част от финансирането е направена по европейски програми. Стълбите и парапетите са изградени по програма а развитие на селските райони, а  прокарването на кабелите за осветление по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Вътре в пещерата има изградени стъпала и парапети, а отвън има поставени пейки и беседки. Пещерата е много лесно достъпна, на около 300 метра от нея има направен паркинг, където спокойно може да се паркира.

Температурата в пещерата е 10 градуса, а влажността на въздуха е около 98%. Разноцветните светлини, които осветяват под различен ъгъл в пещерата засилват ефекта и красотата на причудливите форми.

Може да се потопите в атмосферата с кратко видео за пещерата в следващия клип.



Източник: Добри новини





Коментари

горе