Здравна помощ по време на почивка



В разгара на отпуските и почивките от здравната каса напомнят да не забравяме здравноосигурителната си книжка, когато тръгваме на път. Така ще си спестим пари и нерви, ако се наложи да ползваме медицинска помощ. 

Дори когато сме далеч от работата и стреса и сме се отдали на почивка, за съжление, не сме застраховани от летни вируси или други заболявания - все пак сменяме климата и режима си.

За да не се налага да плащате лечение с пари от бюджета за почивка, от здравната каса напомнят, че можете да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар стига да носите здравноосигурителната си книжка.

Дори да сте в друг град и да не фигурирате в списъка с пациенти на някой лекар, то Касата ще му плати ако ви се наложи инцидентно да ползвате медицинска помощ. Ако ви поискат все пак да заплатите, не забравяйте да поискате финансов документ.

При наистина тежки и неотложни случаи веднага се обърнете към центровете за спешна помощ. И там няма да плащате, ако сте здравноосигурени. А хронично болните могат да си купят лекарствата от рецептите в цялата страна стига аптеката да има сключен договор с касата. А ако се налага по-продължително лечение, можете да постъпите в най-близката болница като заплатите потребителска такса от 5 лева и 80 стотинки за всеки ден болнично лечение.

При зъбобол веднага намерете стоматолог. Всеки зъболекар работещ с касата трябва да ви прегледа, да ви направи пломба или извади зъб.

До колко добре познават правата си и каква е ситуацията по българското Черноморие, разказва БНТ.

Семейството на Павел вече втора година прекарва ваканцията си в Поморие. Родителите са спокойни, защото медицинската им застраховка от Москва покрива всички манипулации.

По принцип всички чуждестранни туристи, които идват на почивка в България имат медицински застраховки, които покриват таксите при евентуална нужда от лечение. Някои обаче не са наясно с този факт и при възникнал проблем се насочват към първия медицински център. Там обаче цените са астрономически.

Юлия Балевска - мениджър в частна многопрофилна болница: Имахме случай на дете, което беше диагностицирано и му бяха взели четирицифрена сума в евро, като му бяха казали, че ще му мине на другия ден и му бяха дали само деган заради повръщането. При нас това дете дойде сутринта с апандисит и до 1 час беше вкарано в операционна зала.
Подобна е ситуацията и с българските туристи.

В повечето случаи хората не знаят, че трябва да потърсят само GP при възникнал проблем, а се насочват към медицински център, който работи на свободен прием. Там обаче цените могат да надхвърлят трицифрена сума. Съветът - винаги гледайте ценоразписа на подобни кабинети, защото по закон, цените за услугите трябва да са обявени на видно място пред съответния център.

Д-р Петко Желязков - председател на Сдружението на семейните лекари-Бургас: Ако тези частни лекарски кабинети и медицински центрове са регламентирани - ако имат акредитация за работа, въпреки че са на частно, те имат право да сложат каквито искат цени за осъществяваната от тях медицинска дейност. И нищо не е незаконно. Просто хората трябва да знаят, че не всички имат сключен договор с касата и не е както преди 20 години - всеки да отиде навсякъде и всички да са с еднакво заплащане. Трябва да се заинтересуват просто къде да отидат.
Има и още една подробност - ако през нощта или в почивни дни трябва да ползваме медицински манипулации извън лекарския преглед, ще трябва да ги заплатим, защото в тези случаи Здравната каса не ги покрива.



Източник: КРОСС





Коментари

горе